Haščák: Novinári často rozprávajú, ako keby boli v niečom výnimoční

Haščák: Novinári často rozprávajú, ako keby boli v niečom výnimoční Reprofoto: TA3

Tom Nicholson, novinár, ktorý otvorene na tribúnach hovoril o údajnom spise SIS Gorila a o kauze napísal aj knihu, priniesol rozhovor so spolumajiteľom Penty Jaroslavom Haščákom, ktorý je aj jeden z hlavných aktérov spisu Gorila.

 

 

V rozhovore Haščák vysvetľuje svoje plány s médiami. Finančník priznal, že koncom minulého roku Penta mala v Českej republike a v Poľsku niekoľko rokovaní s vlastníkmi médií na kúpu tlačených, ale aj online a televíznych médií, kde nedosiahli zatiaľ konečnú dohodu. „Na Slovensku sme viac popredu a máme ďalšie štyri mediálne ciele, na ktorých pracujeme." 

Haščák stále dúfa, že sa Pente podarí získať vplyv vo vydavateľstve SME. V rozhovore otvorene hovori aj o tom, že o kúpe časti Petit Pressu nerokuje Penta priamo, ale rokovania s predávajúcim má na starosti väčšinový vlastník SITA Igor Grošaft. „Špecifické podmienky tejto ponuky nemôžem rozoberať, pretože SITA má dohodu o dôvernosti s nemeckou stranou. Ale vo všeobecnosti môžem povedať, že vždy platíme viac ako je férová hodnota takýchto položiek – nie sme na trhu sami, je tu veľa konkurencie a aj očakávania predávajúcich týkajúce sa predajnej sumy sú tiež dosť vysoké," hovorí Haščák.

Podrobnosti: O podiele v Petit Presse, o ktorý má záujem Penta, rokuje spolumajiteľ SITA

Odchodu kľúčových ľudí zo SME v prípade kúpy sa neobáva. "Som presvedčený, že podobne ako v prípade Trendu, dokážeme sa vyhnúť takémuto scenáru v Sme, ak sa nakoniec táto kúpa uskutoční. Ale priznávam, že by to bola škoda, keby sme stratili povedzme osem z desiatich kľúčových ľudí a museli začínať odznova z hľadiska ľudských zdrojov. To by bolo veľmi nešťastné."

Minulý týždeň Penta získala kontrolu nad Spoločnosťou 7 Plus, ale aj ekonomickým vydavateľstvom Trend Holding, ktoré sa nevyhne písaniu o aktivitách Penty a o jej konkurentoch. Haščák sa ohrozenia v ich prípade tiež nezávislosti neobáva.

Viac: Penta oficiálne potvrdila vstup do Trendu a Plusiek

V rozhovore povedal Haščák aj to, čo si myslí o novinároch. „Novinári často rozprávajú akoby prišli z inej planéty, ako keby boli v niečom výnimoční, ale ja vidím mediálny trh rovnako ako ktorýkoľvek iný sektor. Prečo by malo byť v poriadku, aby na jednej strane Penta vlastnila dvadsaťpäť nemocníc, ktoré plnia dôležitý spoločenský účel, a na druhej strane nie je v poriadku, aby Penta vlastnila médiá?" povedal Haščák, ktorého „obťažuje" ak počuje ľudí z médií ako hovoria (o médiách) ako o špeciálnom sektore, o špeciálnom prípade.