Penta mení vlastnícku štruktúru, Haščák prevádza podiel na rodinu

Penta mení vlastnícku štruktúru, Haščák prevádza podiel na rodinu Foto: Penta

Finančná skupina Penta Investments mení vlastnícku štruktúru. Jeden zo zakladateľov Jaroslav Haščák začal prevádzať svoj podiel v Penta Investments Group Limited, čo je základný vlastnícky fond celej skupiny, na rodinu.

Vyplýva to z prvých položiek v registri skutočných vlastníkov, píšu dnešné Hospodárske noviny (HN).

Skupina to potvrdila s tým, že o zmene vlastníckej štruktúry majitelia uvažovali už dlhšiu dobu. Na konci roka má zo všetkých manažérskych pozícií odísť tretí najväčší podielnik Penty Jozef Oravkin a zároveň začne jeho postupné vyplácanie. Zo zakladateľov tak zostane ako majiteľ len Marek Dospiva.

Investičná skupina Penta, ktorá začínala v roku 1994 ako obchodník s cennými papiermi, dnes pôsobí v mnohých oblastiach, najmä v zdravotníctve, finančných službách, výrobe, maloobchodu, realitách a tiež v médiách.

Haščák bol v decembri obvinený z korupcie a na prelome roka strávil 30 dní vo väzbe. Hneď po svojom zatknutí sa stiahol z výkonných funkcií vo firme, teraz končí aj majetkovo. Firma odmieta, že by išlo o účelový krok, a zároveň upozorňuje, že Haščákove obvinenia sa netýkajú skutkov, na ktorých konci by mohlo byť podozrenie z nekalého nadobudnutia majetku, a teda jeho prípadné zablokovanie, píšu HN. Prípad zrejme súvisí s únikom nahrávok z odposluchov v doteraz nevyšetrenej korupčnej kauze Gorila, ktorá sa týka podozrenia z podplácania vysokých politikov a úradníkov Pentou v rokoch 2005 a 2006.

Haščák prevádza podiel, ktorý je približne 44 percent, na manželku. Po dokončení transakcie, ktorá môže kvôli regulácii trvať niekoľko mesiacov, zostane úplne stranou, napísal denník. Časopis Forbes odhaduje Haščákove imanie, ktoré tvorí hlavne podiel v Pente, na 1,2 miliardy dolárov.

Oravkin má podľa šéfa komunikácie skupiny Martina Danka odísť na konci tohto roka zo všetkých manažérskych pozícií a zároveň začne jeho postupné vyplácanie. Jeho zhruba desaťpercentný podiel má valuáciu okolo 250 až 300 miliónov eur. Kto presne bude jeho podiel preberať, zatiaľ nie je jasné. Podľa HN odchádza Oravkin z osobných dôvodov.

Penta pôsobí vo viac než desiatich krajinách Európy, zastúpenie má v Prahe, Bratislave a Varšave, zamestnáva viac ako 43.000 ľudí. Vlani skupine Penta Investments klesol zisk o 48 percent. Kumulatívne tržby portfóliových firiem stúpli. K zisku prispeli najmä lekárne Dr.Max, stávková Fortuna, realitné divízie Penta Real Estate a Primabanka. Stratové naopak boli poisťovňa Dôvera, poľská retailová sieť Empik, firma Slovalco a Aero Vodochody.