Penta a SITA sľubujú smečkárom slobodu. SME zverejnilo video s gorilou

Penta a SITA sľubujú smečkárom slobodu. SME zverejnilo video s gorilou

Aj keď dnes vydala Penta a agentúra SITA neobvyklé vyhlásenie k udalostiam okolo Petit Pressu, výsledok rokovaní o osude vydavateľstva "stále nie je známy," povedal pre Omédiách.com zástupca Penty aj Alexej Fulmek z Petit Pressu. Penta so SITA v nárokoch na podiel v Petit Presse ustupujú. SME zverejnilo video s gorilou. 

 

 



V týchto dňoch má padnúť rozhodnutie, kto získa nemecký podiel v Petit Presse - či skupina okolo Petra Vajdu, ktorá vlastní polovicu vydavateľstva, alebo SITA s Pentou. 9. októbra 2014 uplynie lehota, počas ktorej môže druhý akcionár Petit Press, spoločnosť PSIS (Peter Vajda a spol.), uplatniť svoje predkúpne právo a rozhodnúť sa, či odkúpi zvyšný 50-percentný podiel a stane sa tak majiteľom 100% vydavateľstva.

 Celé vyhlásenie Penty a SITA

Rozhodnutie stále oficiálne nepadlo a nepozná ho ani generálny riaditeľ Alexej Fulmek. V čase, keď Pentu kritizujú za skupovanie médií a odpor sa ozýva aj priamo z redakcie SME, vydala Penta a SITA spoločné vyhlásenie, v ktorom sľubujú, že ak sa im podarí získať podiel, redaktori budú mať slobodu zaručenú a že budovaním Mediálneho Holdingu chcú pomôcť médiám na Slovensku. "Výsledok rokovaní nie je známy. Vyhlásenie reaguje na dianie a možné zmeny v akcionárskej štruktúre," povedal pre Omédiách.com hovorca Penty Martin Danko.

Odporúčame aj: Penta chce ovládať médiá. Má to háčik

 

Zaujímavosťou je, že Penta a SITA vo vyhlásení naznačujú, že sa vedia uspokojiť aj s menším podielom, o akom rokovali pôvodne. Môže to teda byť aj menej ako pôvodných 50 percent.  Skupine vlastníkov okolo Petra Vajdu „ je SITA pripravená záväzne ponúknuť to, že by vo vydavateľstve pôsobila aj v minoritnej akcionárskej pozícii. PSIS by tak rozhodujúcim spôsobom vykonávala manažérsku kontrolu vo vydavateľstve. Aj v prípade zachovania súčasného rozloženia síl medzi akcionármi v pomere 50 : 50, nemôže nový akcionár Petit Pressu bez súčinnosti PSIS vykonávať vo vydavateľstve svoj vplyv," píšu.

Na vyhlásenie reagoval Alexej Fulmek pre Omédiách.com stručne: „Rokovania stále pokračujú. To ako dopadnú v tejto chvíli neviem. Svojim vyhlásením predbiehajú udalosti, ako celý čas," povedal Fulmek.

SME zverejnilo video s gorilou

Približne v rovnakom čase, ako vyšlo vyhlásenie Penty a SITA, zverejnila redakcia SME spot s názvom „Ak zanikne kvalitná žurnalistika, nebude to smiešne". V spot, ktorý je reklamou na prémiový obsah na webe, hlavnú postavu hrá postavička Fica, ktorý je spolu s gorilou v byte na Vazovovej ulici a popíja kolu.