Hovorca Penty vysvetľuje ako Nadácia Penty a Haščák podporujú .týždeň

Hovorca Penty vysvetľuje ako Nadácia Penty a Haščák podporujú .týždeň Reprofoto: RTVS

Hovorca finančnej skupiny Penta Martin Danko v rozhovore pre Omédiách.com vysvetľuje, akým spôsobom Penta spolufinancuje .týždeň už niekoľko rokov. Reaguje aj na včerajšiu reláciu Večer pod lampou na RTVS, kde nebol zástupca Penty.

 

 

Môžete vysvetliť, čo znamená veta, ktorú ma Penta na Twitteri: "Štefan Hríb pozoruhodne moderuje dnešnú Lampu. Škoda, že zatiaľ nepovedal, že .týždeň už roky spolufinancuje Penta a Jaroslav Haščák"?

"Nevieme, kto to dal na náš twitter, pretože ku kontu majú prístu všetci zamestnanci Penty. Je pravda, že Penta a aj pán Haščák už niekoľko rokov pomáhajú financovať časopis .týždeň. Dôvodom je fakt, že Týždeň považujeme za veľmi kvalitné médium a záleží nám na tom, aby mohlo ekonomicky fungovať."

Odporúčame aj: Penta a Haščák sa prihlásili k financovaniu .týždňa

Od kedy financuje Penta a Jaroslav Haščák .týždeň?

"Podľa mojich informácií cca 4 roky."

Akým spôsobom?

"Jednalo sa o čisto externú podporu, žiaden akcionársky vstup tam nebol. Prvé dve formy podpory, možno prvé dva roky, to šlo cez Nadáciu Penty. Potom to bola súkromná podpora priamo od Jaroslava Haščáka na základe jeho rozhodnutia. Haščák sa rozhodol podporiť .týždeň vzhľadom na ekonomický vývoj, ktorý tam bol, a aj preto, že ho považuje za kvalitné periodikum.
Časť zo súkromných peňazí Haščáka bola v poslednom roku použitá na odkúpenie nákladu .týždňa v počte tisíc kusov, ktorý sa distribuoval počas roka pre študenotv stredných škôl, hlavne gymnázií, zdarma."

V akej sume bola tá podpora?

"Sumu nebudeme zverejňovať."

Čo hovoríte na to, že zástupca Penty nebol včera v diskusii Večer pod lampou, kde sa hovorilo o vstupe Penty na mediálny trh. Pozval niekoho z Penty Hríb?

"Neboli sme pozvaní a ani oslovení, hoci celá diskusia bola hlavne o našej firme. Na druhej strane sme už k tejto téme povedali všetko, čo sme chceli povedať."

Ako hodnotíte včerajšiu debatu?

"Myslím, že diskusia potvrdila, že vlastnícke zmeny sú jednoducho trendom. Že slobodu slova môže ťažko v dobe internetu ohroziť akýkoľvek oligarcha. Že nie je možné mať kontrolu nad informáciami a že sloboda novinára závisí predovšetkým od jeho vnútornej integrity a hodnôt."