Škandál vo World Press Photo: Víťazovi odobrali cenu, lebo podvádzal

Škandál vo World Press Photo: Víťazovi odobrali cenu, lebo podvádzal Foto: Giovanni Troilo

Medzi víťaznými fotkami bola aj naaranžovaná fotografia súložiaceho páru, ktorá však nebola odfotená v meste Charleroi, ako to autor uvádzal.

 

 

Prestížna súťaž novinárskej fotografie má tento rok nepríjemné dozvuky.

Vyhlasovatelia dodatočne oznámili, že prvú cenu v kategórii Aktuálne témy víťazovi odobrali, pretože zistili, že informácie, ktoré o fotografii poskytol, neboli pravdivé. Ide o sériu fotografií talianskeho fotografa Giovanniho Troila s názcom La Ville Noir (Temné srdce Európy).

Troilo sa prihlásil do súťaže s fotopríbehom o belgickom meste Charleroi. „Avšak, World Press Photo sa dozvedel, že fotografie boli urobené v meste Molenbeek. Čo Troilo telefonicky aj e-mailom priznal. Sfalšované informácie sú porušením pravidiel súťaže," oznámil organizátor v tlačovej správe.

Giovanni Troilo, zo série La Ville Noir

 

Medzi snímkami bol napríklad záber na auto, v ktorom súložil pár. Podľa tyden.cz fotoreportéri Thomas Van Den Driessche a Bruno Stevens upozornili organizátorov, že fotografie plné naturálnosti, nedokumentujú život v tomto meste. Fotografie už skôr kritizoval starosta mesta Charleroi, obvinil autora z toho, že aranžovanými fotkami poškodzuje dobré meno mesta. „Troilo zachytil mesto ako miesto plné sexu v aute, obezity, zneužívanie liekov a drog a navyše už spomínaná fotografie páru majúceho sex v aute je "vyumelkovaná", pretože jedným z dvojice bol fotografov bratranec, ktorý pristúpil na fotenie tohto aktu," píše týden.cz.

"World Press Photo bolo založené na dôvere... Teraz máme jasný prípad zavádzajúcich informácií a tým sa mení spôsob, akým budeme pozerať na prihlásené práce," povedal generálny riaditeľ WPP Lars Boering.

Vzhľadom k diskvalifikácii, prvé miesto bolo udelené práci, ktorá skončila na druhom mieste a tretie miesto sa presunulo na druhé.

Nový víťaz: Giulio Di Sturco