Výzva k ľudskosti: Nenechajme ľudí trpieť a umierať pred naším prahom!

Výzva k ľudskosti: Nenechajme ľudí trpieť a umierať pred naším prahom!

Nenechajme ľudí trpieť a umierať pred naším prahom! To je hlavné posolstvo výzvy osobností k aktuálnym udalostiam v súvislostí s tragickým úmrtím utečencov blízko slovenských hraníc.

 

 

Pred naším prahom dnes umrelo 50 ľudí. Detí, žien a mužov. Neboli to teroristi, boli to ľudia, ktorí utekali pred vojnou. Zomreli v hrozných podmienkach. Udusili sa v odstavenej dodávke na kraji diaľnice.
Neudialo sa to v Afrike, neudialo sa to v Stredomorí, neudialo sa to v koncentračnom tábore počas druhej svetovej vojny. Stalo sa to pár kilometrov od Slovenska, v 21. storočí. Ak sme si mysleli, že utrpenie utečencov je niečo vzdialené, niečo, čo sa nás netýka, od dnes to už nemôžeme tvrdiť.

Dnešok ukázal, že utečenecká otázka nie je nejaký abstraktný politický problém. Je to otázka života a smrti konkrétnych ľudí. Žiadny slušný človek, ktorý na vlastné oči vidí niekoho umierať, nemôže ostať ľahostajný. Musí sa snažiť okamžite pomôcť.

Vyzývame vládu SR, aby ihneď podnikla kroky, ktoré pomôžu zmierniť bremeno krajín, ktoré sú najviac vystavené utečeneckej vlne a zmiernila utrpenie utečencov.
Slovensko už má vybudovaný fungujúci systém pomoci žiadateľom o azyl a utečencom. Stovky jednotlivcov a komunít dobrovoľne ponúklo pomoc. Práve títo ľudia môžu byť kostrou našej pomoci.
Preto by vláda s nimi mala ihneď nadviazať komunikáciu a ponúknuť čo najväčšiu možnú podporu.

Vyzývame vládu, aby okamžite konala a pripravila akčný plán pomoci utečencom. Pokiaľ nepripraví riešenia, ktoré budú tento problém riešiť z dlhodobého hľadiska, nech rieši aktuálnu situáciu a pomôže zabrániť hroziacej humanitárnej katastrofe.

Nenechajme ľudí trpieť a umierať pred naším prahom.

Emília Vášáryová, Michal Kaščák, Michal Hvorecký , Martin „Pyco" Rausch, Jakub Ptačin, Matúš Vallo Kancelária verejného ochrancu práv, Lucia Štasselová, Ján Orlovský, Milan Zimnýkovaľ – Junior, Michal Havran, Lenka Surotchak, Laco Oravec, Samo Marec , Martin Dubéci, Róbert Slovák, Peter „Šarkan" Novák, Branislav Ondrášik, Samo Trnka, Ludwig Bagin, Adam Znášik, Ondrej Dostál, Palo Sybila, Roman Jančiga, Pavol Hardoš, Miroslava Kernová, Ivan Štefunko, Natália Tomeková, Boris Strečanský, Zuzana Dančíková, Viera Dubačová, Tomáš Ulej, Miroslava Bobáková, Slovensko – český fond, Liga za ľudské práva, Andrej Findor, Andrea Puková, Boris Essender, CVEK, Alena Chudžíková, Elena Kriglerová, Slovenská katolícka charita, Radovan Gumulák, Michal Patarák, Martin Poliačik, Michal Meško a ďalší

K výzve k ľudskosti sa môžte pripojiť na tejto stránke: http://www.vyzvakludskosti.sk/

VÝZVA K ĽUDSKOSTIPred naším prahom dnes umrelo 50 ľudí. Detí, žien a mužov. Neboli to teroristi, boli to ľudia, ktorí...

Posted by Výzva k ľudskosti on 27. august 2015