Mŕtve duše blahoželajú Babišovi, v inzeráte v jeho novinách

FB A. Babiša FB A. Babiša

V denníku Mf Dnes vyšiel v stredu neobvyklý inzerát – blahoželanie k narodeninám.


Andrej Babiš mal včera 2. septembra 61 rokov a presne v ten deň sa podarilo niekomu prepašovať do novín, ktoré vlastní Babišov Agrofert, takýto inzerát: "Dnes 2.9. oslavuje Andy zo Storchnestu (v preklade hniezdo bociana) narodeniny. Za jeho prácu, ktorú vykonával a vykonáva, mu ďakujú a do ďalších rokov veľa zdravia a pracovných úspechov prajú J. Ducký, A. Veverková, E. Trenčianska, Tom. Kejla, St. Báček a jeho spolupracovníci." Inzerát si všimlo Echo24.cz, ktoré upozorňuje, že väčšina z ľudí, podpísaných pod inzerátom, sú bývalí spolupracovníci Babiša, niektorí sú už po smrti.

Medzi podpísanými je aj Ján Ducký, niekdajší Mečiarov minister hospodárstva, ktorého v roku 1999 našli zavraždeného. „Podľa nepotvrdených správ usiloval o získanie kontroly nad českým holdingom Chemapol, ktorého lukratívne časť neskôr získal Babiš," píše Tomáš Pergler, ktorý napísal o Babišovi knihu.

Elena Trenčianska bola ekonomickou riaditeľkou podniku zahraničného obchodu Petrimex. Babišovi pomáhala pri ovládnutí českej pobočky, Agrofertu. Vyučovala na Ekonomickej univerzite v Bratislave. „Mala svedčiť v spore o Babišovej spolupráci s bývalou Štátnou bezpečnosťou, pred súdom sa však neobjavila," píše Echo24.cz. V zozname podpísaných je aj bývalá novinárka Anna Veverková Pracovala pre hnutie ANO 2011. V roku 2012 však hnutie opustila, v júni 2013 ju v Prahe zrazilo auto, zraneniam podľahla. Tomáš Kejla pracoval pre Agrofert ako analytik, v roku 2007 ho našli mŕtveho.

Inzerát pripomína podobný prípad z roku 1989, keď v komunistickom Rudom práve vyšlo blahoželanie k narodeninám Václavovi Havlovi, ale bez jeho mena. Bolo to blahoželanie určené pre Ferdinanda Vaňka, čo bola postava z divadelnej hry Havla. Na inzeráte bola Havlova fotka.