13 európskych denníkov dnes zverejnilo výzvu adresovanú politikom

13 európskych denníkov dnes zverejnilo výzvu adresovanú politikom Liberation.fr

Medzi denníkmi je aj jeden zo Slovenska.

 


„Európske noviny vyzývajú politikov: Musíme konať a musíme konať hneď," je názov výzvy, pod ktorou sú podpísaní šéfredaktori 13 denníkov z celej Európy. „Dnes sa popredné európske denníky spojili vo výzve, v ktorej žiadame našich lídrov, aby sa chopili príležitosti a prijali rozhodné opatrenia na riešenie humanitárnej tragédie a predídenie ďalším úmrtiam," píšu šéfredaktori denníkov Die Zeit, La Repubblica, El Paìs, Libération, The Independent, i, Kathimerini, Népszabadság, Denník N, Gazeta Wyborcza, Aftonbladet, Information a Morgenbladet.

 

Vo výzve upozorňujú, že Európa čelí najhoršej utečeneckej kríze, akú svet zažil od skončenia druhej svetovej vojny. „Sýria je päť rokov vo vojne a ľudia na úteku čoraz častejšie na našom kontinente hľadajú ochranu a pomoc. Viac a viac ich umiera pri zúfalých pokusoch uniknúť pred vojnou a prenasledovaním." Preto vyzývajú politikov, aby:

• zriadili jednoduché, bezpečné a účinné spôsoby, ako sa uchádzať o azyl
• preukázali solidaritu krajinám na vonkajšej hranici Európy
• pozastavili vykonávanie Dublinskej dohody, ktorá vracia uchádzačov o azyl na miesto vstupu dovtedy, kým budú do Európy prúdiť veľké počty utečencov;
• podporili spravodlivejšie rozdelenie utečencov medzi členské štáty Únie
• zvýšili peňažnú a humanitárnu pomoc národom Blízkeho východu postihnutým sýrskym konfliktom. Pomoc nesmie zahŕňať iba neodkladné dodávky jedla, vody a liekov, ale Európa by mala pomáhať s dlhodobou obnovou miestnych komunít a ponúknuť tak ľuďom na Blízkom východe nádej a príležitosti na bezpečnejšiu a lepšiu budúcnosť v ich vlastných krajinách;
• zvýšili tlak na kľúčových medzinárodných hráčov, ako sú Irán, Rusko, Saudskú Arábiu, Turecko a Spojené štáty, aby urobili maximum a priviedli strany sýrskeho konfliktu k mierovým rokovaniam pod vedením OSN.

Celý text výzvy, ktorá vyšla na stránkach 13 európskych denníkov

Svojské gesto v súvislosti s informovaním o utečencoch vyslal aj nemecký Bild a Nový Čas, ktorí upozorňujú na dôležitosť fotografií.