Aj amatérske fotenie v mestách má svoje pravidlá, hovorí právnik

Aj amatérske fotenie v mestách má svoje pravidlá, hovorí právnik Foto: Omédiách.com

Amatérski fotografi musia pri voľnom fotografovaní v uliciach európskych miest dodržiavať určité zákonné pravidlá. Upozornil na to vedúci právneho oddelenia spotrebiteľského časopisu dTest Lukáš Zelený. Poukázal na to, že autorské právo je v mnohých krajinách Európskej únie rozdielne. Svoje pravidlá má aj fotografovanie osôb, uviedol.

 

 

Napríklad Eiffelovu vežu v Paríži možno voľne fotografovať len za denného svetla. "Jej večerné a nočné osvetlenie je stále ešte chráneným autorským dielom," povedal Zelený. Autorské právo je uplatňované aj na jednu z najznámejších bruselských stavieb - Atómium. Bezplatné používanie jej fotografií povoľuje kolektívny správca autorských práv iba na osobných nekomerčných weboch v nízkej kvalite a s dodatkom o platnej autorskej ochrane, uviedol právnik.

V Česku možno podľa neho fotografovať verejne umiestnené stavby v súlade so všeobecným princípom, podľa ktorého všetko, čo je permanentne vystavené vo verejnom prostredí, možno vyfotografovať a voľne zverejniť a šíriť. Iné je to však so zachytávaním a rozširovaním podoby konkrétneho človeka bez jeho dovolenia, čo je až na niektoré výnimky podľa občianskeho zákonníka zakázané. Povolenie nie je potrebné v prípade zhotovenia fotografie na úradné, vedecké, umelecké alebo spravodajské účely.

Ak by ľudia našli na internete vlastné fotografie napríklad zo svojej dovolenky, bez toho, aby k tomu dali súhlas, mohli by sa domáhať ich stiahnutia. "Niekedy postačí jednoduchá neformálna výzva, napríklad e-mailom. Ak by to po dobrom nešlo, autor má viacero možností, ako sa môže domáhať aj súdne."

Autori takto použitých fotografií majú podľa neho právo na informácie, kto a akým spôsobom ich snímky rozširoval a či niečo dostal za ich neoprávnené použitie. Ak by tým vznikla autorovi nemajetková ujma, možno žiadať aj o odškodnenie, ktorého výšku určuje súd.

Európsky parlament v júli odmietol, aby komerčné využívanie fotografií verejných budov bolo viazané na predchádzajúci súhlas autorov alebo iných splnomocnených osôb. Niektoré médiá v minulosti tvrdili, že únia chce zakázať aj voľné robenie snímok na súkromné účely, ak by sa na fotografiách objavili verejné budovy či umelecké diela chránené autorskými právami. Zdroje z EP ale už predtým vraveli, že o takomto obmedzení fotografovaní pre súkromné účely sa neuvažuje.