Britský The Independent vyšiel dnes naposledy na papieri

Britský The Independent vyšiel dnes naposledy na papieri Foto: The Independent

Svoje rozhodnutie označila redakcia za odvážny krok, ktorý bude vzorom pre ďalšie denníky vo svete.

 

 

Britský denník The Independent dnes vyšiel naposledy v tlačenej forme. Denník, ktorý bol založený pred 30 rokmi, prešiel plne na elektronický formát. "Zatiaľ čo sa jedna kapitola zatvára, iná sa otvára a duch The Independent sa bude ďalej rozvíjať," uviedol denník vo svojom poslednom úvodníku.

Prechod od tlačenej formy na internetovú oznámil majiteľ denníku, spoločnosť ESI Media, ktorú vlastní podnikateľ Jevgenij Lebedev, už vo februári. Vtedy Lebedev povedal, že ide o historickú zmenu, ktorá so sebou ponesie prepúšťanie. Neoznámil ale, koľkých zo 150 zamestnancov sa to bude týkať.

"Museli sme si vybrať: vyrovnať sa s pokračujúcim prepadom tlače, alebo premeniť elektronickú základňu, ktorú sme vybudovali, v dlhodobo fungujúcu ziskovú budúcnosť," uviedol vo februári podľa agentúry AP Lebedev v e-maile zamestnancom.

The Independent bol založený v roku 1986. Pracovali pre neho mnohí známi novinári, napríklad Helen Fieldingová, autorka románov o slobodnej tridsiatničke Bridget Jones.

S nástupom elektronických médií sa ale The Independent potýkal podobne ako iné denníky s klesajúcim záujmom o tlačenú podobu. Do predaja išlo v poslednej dobe len 40.000 výtlačkov, zatiaľ čo v časoch rekordného predaja to bolo viac ako 420.000.