Kňaz prišiel vyháňať diabla z redakcie denníka Gazeta Wyborcza

Kňaz prišiel vyháňať diabla z redakcie denníka Gazeta Wyborcza Reprofoto film: Exorcista


Katolícky kňaz sa v Poľsku v sprievode asi päťdesiatky svojich verných z vládnej strany Právo a spravodlivosť (PiS), ktorá vyhrala nedávne parlamentné voľby, pokúsil o vyháňanie diabla z liberálneho a veľmi čítaného denníka Gazeta Wyborcza.

 


Podľa agentúry AFP predniesol kňaz príslušnú modlitbu pred sídlom listu, kde mu robili spoločnosť ďalší veriaci nesúci ikonu Panny Márie a transparent s nápisom "Krížová výprava za vlasť".

 

Akciu organizátori zdôvodnili údajnými klamstvami, ktoré vraj i ďalšie poľské médiá píšu o vláde PiS. Na sprievod sa z kancelárií novín zniesla spŕška listov, na ktorých boli humorné obrázky s heslami brániacimi nezávislosť tlače.

Poľská médiá sú k pôsobeniu PiS veľmi kritické, obzvlášť kvôli snahe novej vládnej garnitúry vykonať čo najviac personálnych zmien v citlivých štátnych inštitúciách. PiS a prezident Andrzej Duda sa napríklad pokúšajú dosadiť na Ústavný súd nových členov s názormi blízkymi vodcom strany Jaroslawa Kaczyńského. Proti ich snahám vystúpila ako opozícia, tak samotný Ústavný súd.

Nad budovou Gazety Wyborczej, ktorú založil bývalý antikomunistický disident Adam Michnik, už nejakú dobu vlaje vlajka s nápisom "Ústava bez cenzúry".