Za podozrivých okolností zomrelo 43 novinárov

Za podozrivých okolností zomrelo 43 novinárov Foto: government.ru

Vo svete tento rok pri plnení profesionálnych povinností zahynulo najmenej 67 novinárov.

 

 

Najviac ich prišlo o život v Sýrii a Iraku. Oznámila to dnes vo výročnej správe organizácia na ochranu novinárov Reportéri bez hraníc (RSF). Podozrivé sú podľa nej úmrtia ďalších 43 žurnalistov. K podobným záverom dospel v pondelok aj americký mimovládný Výbor na ochranu novinárov (CPJ).

V Sýrii a Iraku bolo zabitých v každej krajine deväť novinárov. Na treťom mieste v počte zabitých žurnalistov je výnimočne Francúzsko, kde sú zarátané obete januárového útoku islamistov v Paríži v redakcii Charlie Hebdo.

 Foto: RFE

Pre novinárov bolo najviac nebezpečné pracovať v Jemene, Južnom Sudáne, Indii, Mexiku a na Filipínach.

Kým vlani dve tretiny zabitých novinárov boli v oblastiach konfliktu, tento rok naopak dve tretiny zo zabitých žurnalistov prišli o život v čase mieru. "Znepokojujúce je úmyselné násilie proti novinárom, čo svedčí o tom, že iniciatívy na ich ochranu neuspeli," uviedla RSF. Vyzvala OSN, aby urýchlene vymenovala osobitného predstaviteľa na ochranu žurnalistov vo svete.

Od roku 2005 bolo vo svete podľa RSF kvôli svojej profesii zabitých najmenej 787 žurnalistov. Reportéri bez hraníc a Výbor na ochranu novinárov zhodne odsudzujú kruté násilie, ktoré v posledných rokoch začala uplatňovať proti novinárom radikálna organizácie Islamský štát.