Do poľských médií sa zavádza diktatúra, upozorňuje opozícia

Do poľských médií sa zavádza diktatúra, upozorňuje opozícia Ilustr. foto: Omédiách.com

Poľský parlament rokuje o novele zákona o rozhlase a televízii.

 

 

Poľský Sejm, dolná komora parlamentu, v noci na dnes po prvom čítaní odoslal do príslušných parlamentných výborov návrh novely zákona o verejnoprávnych médiách. Novela má vláde - konkrétne ministrovi štátneho pokladu - poskytnúť právomoc dosadiť do televízie a do rozhlasu svojich ľudí, zatiaľ čo až doteraz boli riadiace funkcie a dozornej rady oboch inštitúcií obsadzované na základe verejných konkurzov.

"Za pár dní sa v Poľskej televízii a v Poľskom rozhlase môžu objaviť noví šéfovia," predpovedal liberálny denník Gazeta Wyborcza, podľa ktorého "malá novela môže priniesť veľké zmeny".

Odporúčame aj: Poľská vláda chce zmeniť médiá, majú slúžiť národným záujmom

Menšinovej opozícii sa nepodarilo predlohu v prvom čítaní zamietnuť: pre takýto návrh hlasovalo 152 poslancov, proti bolo 228, ďalších 30 zákonodarcov sa zdržalo. V búrlivej rozprave, predchádzajúcej hlasovaniu, padali na adresu vládneho tábora výčitky, že importuje do Poľska ruské mravy a zavádza v krajine diktatúru.

Konzervatívna vláda strany Právo a spravodlivosť (PiS), ktorá po októbrových voľbách dominuje v oboch komorách parlamentu, odôvodňuje svoj postup snahou "vrátiť verejnoprávne médiá Poliakom".