Médiá zverejnili uniknuté zoznamy politikov a biznismanov s majetkom v daňových rajoch

Médiá zverejnili uniknuté zoznamy politikov a biznismanov s majetkom v daňových rajoch youtube/Slow Motion Video Clips

Desiatky prominentných politikov a biznismenov z mnohých krajín ukrývajú svoje bohatstvo v daňových rajoch, aby predišli jeho zdaneniu úradmi vlastných štátov.

 

 

Vyplýva to z dokumentov uniknutých z právnickej firmy Mossack Fonseca, ktorých časť zverejnilo niekoľko popredných svetových médií. Podľa Českého centra pre investigatívnu žurnalistiku je medzi nimi aj 283 Čechov. Sú medzi nimi aj Slováci.

V dokumentoch je údajne aj desiatka národných lídrov vrátane ukrajinského prezidenta Petra Porošenka či členov čínskeho politbyra. Materiály hovoria rovnako o masívnych presunoch vo výške dvoch miliárd dolárov ľuďmi z blízkeho okolia ruského prezidenta Vladimira Putina a offshoreových spoločnostiach s väzbami na rodinu čínskeho prezidenta Si Ťin-pchinga.

Odporúčame aj: Ako unikli dáta o pochybnom podnikaní politikov, podnikateľov a celebrít?

Dokumenty získal z anonymného zdroja nemecký denník Süddeutsche Zeitung, ktorý ich zdieľal s Medzinárodným združením investigatívnych novinárov (ICIJ) a s viac ako stovkou médií v 78 krajinách. Podľa britského denníka The Guardian ide o únik väčšieho množstva dokumentov, ako v roku 2010 zverejnil portál Wikileaks či pred tromi rokmi spolupracovník amerických tajných služieb Edward Snowden. Novinári ich analyzovali a overovali viac ako rok.

Na projekte sa z ČR podieľalo České centrum pre investigatívnu žurnalistiku. Podľa dnešného oznámenia centra sa k českým klientom firmy vzťahuje viac ako 250.000 dokumentov. Ide o právne dokumenty ako zakladace listiny, akcie a certifikáty, rovnako ako o e-mailová komunikáciu alebo komentáre k zmluvám. Čechov, ktorí vlastnia akcie jednej alebo viacerých offshoreových firiem zriadených spoločností Mossack Fonseca, je údajne 283.

Najčastejšie sú tieto firmy zriadené pre Čechov na Seychelách, kde ich vraj je cez 800. Nasledujú Britské Panenské ostrovy, Bahamy, Panama alebo ostrov Samoa, uvádza centrum.

"V dokumentoch Panama Papers sa nachádza skupina veľmi bohatých českých podnikateľov, ktorých majetok a obchodné impéria sú do značnej miery založené na kupónovej privatizácii," uvádza České centrum pre investigatívnu žurnalistiku. Ide napríklad o najbohatšieho Čecha Petra Kellnera alebo podnikateľa a miliardára Daniela Křetínského. V databáze dokumentov možno podľa centra dohľadať rovnako niekoľko osôb spájaných so solárnym biznisom alebo meno podnikateľa na úteku Radovana Krejčířa, ktorý bol v Česku odsúdený na 10,5 roka za krátenie dane, podvod a ďalšie trestné činy.

Dokumenty podľa BBC dokladajú, ako v Paname sídliaca poradenská firma Mossack Fonseca pomáhala svojim klientom čo najefektívnejšie sa vyhnúť plateniu daní či legalizovať zisky z nelegálnej činnosti.

„Podľa skúmaných dokumentov poskytla európskym klientom tieto špeciálne legalizačné služby slovenského firma Latem Trading s.r.o.," píše České centrum pre investigatívnu žurnalistiku.
Vedľa diktátorov či autoritárskych vládcov sú medzi klientmi firmy ukrývajúce svoj majetok v daňových rajoch napríklad Porošenko, pakistanský premiér Naváz Šaríf či islandský premiér Sigmundur Davíd Gunnlaugsson, uviedla BBC.

Odporúčame aj: Islandský premiér ušiel z interview

Dokumenty takisto opisujú schému masívneho prania špinavých peňazí, na ktorom sa údajne podieľa ruská banka Rossija a údajne siaha až k Putinovi. Peniaze z banky, ktorá je terčom sankcií EÚ aj Spojených štátov, sú podľa uniknutých záznamov vyvedené do offshoreových spoločností, z ktorých niekoľko vlastní Putinov blízky priateľ, violončelista Sejgej Roldugin. Ten si oficiálne zarába stovky miliónov dolárov, podľa dokumentov panamskej spoločnosti je však iba nastrčenú figúrou "chrániaci identitu a súkromie skutočného vlastníka ziskového z firmy".

Niekoľko miliónov uniknutých dokumentov označovaných ako "Panama Papers" pochádza z interných záznamov firmy a týkajú sa obdobia 1977 až 2015. Vyskytujú sa v nich mená 12 terajších a bývalých svetových lídrov a 128 ďalších svetových politikov, tvrdí ICIJ.

Podľa šéfa ICIJ ide o opis každodennej činnosti Mossack Fonseca počas celých takmer štyridsiatich rokov fungovania tejto spoločnosti. "Podľa mňa bude tento únik vôbec najväčšou ranou, ktorú kedy offsheorový svet dostal, a to kvôli rozsahu dokumentov," povedal podľa BBC Gerald Ryre.

Firma zakladanie offshoreových spoločností nepopiera, podľa jej podielnikov však neslúži na nelegálnu činnosť, ako sú daňové úniky, pranie špinavých peňazí či obchod so zbraňami.

"Deväťdesiat päť percent našej práce zhodou okolností spočíva v predaji nástrojov, ktoré umožňujú vyhnúť sa plateniu daní," povedal podľa jedného zo záznamov zverejnených britským listom nemenovaný podielnik spoločnosti.