HNky: Rozsudok v prospech Penty je nebezpečný

HNky: Rozsudok v prospech Penty je nebezpečný Reprofoto HNTV

Hospodárske noviny sa musia ospravedlniť investičnej skupine Penta.

 


Krajský súd v Bratislave minulý týždeň zamietol odvolanie vydavateľstva Mafra Slovakia, ktoré denník vydáva, a potvrdil tak rozhodnutie prvostupňového súdu, ktorý označil výroky Daga Daniša založené na internetovom spise Gorila za nepravdivé, píše finančná skupina Penta v tlačovej správe.

 

V komentári „Ako sa kupujú poslanci", ktorý vyšiel 21. júna 2013 Dag Daniš napísal: „...dnes už vieme, že druhá Dzurindova vláda prežila kritický rok 2005 vďaka Pente. Nie vďaka politickým obchodom Dzurindu. Podľa spisu Gorila mal šéf Penty Haščák zabezpečiť pre koalíciu (a poslanecký klub ANO) dvoch poslancov Mečiarovho HZDS – Džupu a Kolesára. Džupa mal dostať „štyri milióny korún a bude poslúchať". Ďalší dezertér mal dostať šesť miliónov. Penta sa vtedy naplno vložila do prelomenia parlamentnej krízy, pretože potrebovala pretlačiť Zajacove zdravotnícke zákony..."

"Dag Daniš tieto, ale aj iné tvrdenia uvádzal v komentári ako faktografické skutočnosti bez toho, že by čitateľa upozornil, že sa jedná o podozrenia, či domnienky, ktoré neboli nijakým dôveryhodným spôsobom potvrdené," píše Penta.
Hospodárske noviny podľa nej budú musieť zverejniť tlačovú opravu a uhradiť súdne trovy konania.

Penta podala viacero ďalších žalôb na médiá.

Viac: Penta podala žalobu na Denník N a Hospodárske noviny

Dag Daniš minulý rok z Hospodárskych novín odišiel. Dnes píše pre Aktuality.sk

Aktualizácia 7.4. : "Tento rozsudok je „nebezpečným" z toho hľadiska, že súd síce výslovne skonštatoval, že sme mali sofistikovanú argumentáciu, avšak dospel k záveru, že súd nie je absolútne viazaný doslovným znením zákona, ale sa od neho môže odchýliť. Tlačový zákon výslovne stanovuje aké náležitosti musí mať žiadosť o opravu a zároveň stanovuje, že ak ich nemá, tak nevzniká povinnosť uverejniť opravu. V tomto prípade súd neúplnú žiadosť akceptoval, a to napriek tomu, že zákon pre takýto prípad výslovne stanovuje, že nie je povinnosť zverejniť opravu. Z tohto dôvodu ešte zvážime možnosti mimoriadnych opravných prostriedkov (tie ale nemajú vplyv na povinnosť zverejniť opravu)," napísal v stanovisku pre Omédiách.com riaditeľ marketingu HN Denis Schvarcz.