Súd zamietol žalobu Penty za článok Made in Penta

Súd zamietol žalobu Penty za článok Made in Penta Foto: Omédiách.com

Okresný súd Bratislava III zamietol žalobu troch spoločností zo skupiny Penta voči vydavateľstvu Mafra Slovakia, ktorou sa domáhali uverejnenia opravy za komentár Daga Daniša Made in Penta, ktorý vyšiel v Hospodárskych novinách.

 


O zamietnutí žaloby informuje v tlačovej správe vydavateľ, potvrdil ju pre Omédiách.com Vladimír Mužík, riaditeľ vydavateľstva.
Penta v komentári namietala dva výroky. A to, že Penta mala mať prepracovaný bezpečnostný a sledovací systém a „páky" na privatizáciu a tajnú službu a konštatovanie o negatívnom dôsledku monopolu na pravdu, informácie a slobodný názor.

 

„V oboch prípadoch dal súd za pravdu Hospodárskym novinám," píšu v tlačovej správe Hospodárske noviny.

Podľa zdôvodnenia, ktoré súd uviedol na pojednávaní, v prípade prvého výroku bola preukázaná jeho pravdivosť a v prípade druhého výroku ide o hodnotiaci úsudok.

Vydavateľstvo Hospodárskych novín má podľa slov Mužíka otvorené s Pentou ešte ďalšie spory - ohľadom ďalšieho komentára Daniša a komentára Martina Kuglu, ktoré sa týkali zákazky na dodávku vrtuľníkov Black Hawk.

V prípade komentára Made in Penta ide o prvostupňové rozhodnutie, voči ktorému sa môžu obe strany odvolať.

"Rozhodnutie okresného súdu nám zatiaľ nebolo doručené, preto sa k jeho podrobnostiam nevieme vyjadriť. Sme však presvedčení, že napadnuté výroky Daga Daniša v predmetnom článku nie sú pravdivé a korektné a preto zvažujeme, že sa proti rozhodnutiu odvoláme," reagoval hovorca Penty Gabriel Tóth pre Omédiách.com.