Českí novinári kúpili na Slovensku rovnaký samopal, akým zabíjali teroristi

Českí novinári kúpili na Slovensku rovnaký samopal, akým zabíjali teroristi Ilustr.foto: akzilina.sk

Stačilo málo, nájsť ponuku na internete na Bazos.sk a redaktori Týždňa sa vybrali na Slovensko. Samopal mali za niekoľko minút.

 


Redakcia českého časopisu Týden sa rozhodla preskúmať, či je jednoduché na Slovensku kúpiť zbrane, aké používali viacerí teroristi. Ukázalo sa totiž že pri viacerých posledných útokoch, pri ktorých zahynuli nevinní ľudia, použili teroristi zbrane zo Slovenska.
Obchod dojednali redaktori veľmi jednoducho. Ponuku našli na Bazos.sk, kde muž vystupujúci pod prezývkou mara 33, ponúkal samopal. Na druhý deň už obzerali samopal v jeho záhrade rodinnému domu v Novom Meste nad Váhom.

 

„Podáva nám ruku a bez zbytočných rečí nás odvedie z ulice na záhradu. Až tu vytiahne z dlhého látkového obalu tovar, ktoré sme si u neho o deň skôr na internete objednali - samopal SA 58, legendárny model československej výroby, s ktorým za minulého režimu cvičila socialistická armáda, bojovalo sa s ním v občianskych vojnách na Balkáne, vo Vietname aj v Afrike. Dodnes patria medzi vyhľadávané zbrane," píše Týden v aktuálnom vydaní.

Redaktori popisujú, že zbraň im bez problémov zaregistrovali na polícii. „Policajt síce vidí, že nakupujúci redaktor je úplne neskúsený, nevie zbraň ani sám vyskúšať. Napriek tomu zhruba po dvadsiatich minútach odchádza s potvrdením, že je novým právoplatným vlastníkom vyradeného SA 58."

V ďalšom texte autori vysvetľujú, že hoci ide o tzv. exponznú zbraň, teda zbraň, ktorá je oficiálne znehodnotená, aby sa z nej nedalo strieľať ostrými, skutočnosť je iná. Odborník, ktorého oslovili, na jej úpravu na pôvodný účel potrebuje 4 hodiny.

Podľa amerického denníka Wall Street Journal podobné zbrane boli použité pri útokoch na redakciu satirického časopisu Charlie Hebdo, kedy zomrelo dvanásť ľudí. Jeden z teroristov Amed Coulibaly strieľal v židovskom obchode na parížskom predmestí úplne rovnakým typom zbrane, akú sme kúpili, upozorňujú redaktori, a prinášajú ďalšie príklady, pri ktorých boli použité pôvodne exponzné zbrane zo Slovenska.

Ponuku predávajúceho s prezývkou mara 33 sme už nenašli. Podobných ponúk je na webe neúrekom.