Charlie Hebdo si uťahuje zo zemetrasenia v Taliansku

Charlie Hebdo si uťahuje zo zemetrasenia v Taliansku Foto: Charlie Hebdo

Francúzske veľvyslanectvo v Ríme sa dištancovalo od satirického obrázku francúzskeho časopisu Charlie Hebdo, ktorý vo svojom poslednom vydaní zverejnil karikatúru na tému nedávneho zemetrasenia v Taliansku.

 

 

Na titulke je nakreslený zakrvavený muž a žena a nad nimi sú nápisy druhov talianskych cestovín penne. Vedľa nich ležia zakrvavené obete vo vyskladaných troskách, nad ktorými je nápis lasagnes.

Obrázok, pod ktorým je podpísaný karikaturista Felix, je sprevádzaný textom: "300 osôb zomrelo pri zemetrasení v Taliansku. Zatiaľ sa nevie, či zemetrasenie pred tým, než udrelo, vykríklo "Alláhu akbar".

Zdroj: Charlie Hebdo

"Obrázok v Charlie Hebdo absolútne nevyjadruje pozíciu Francúzska," uviedla dnes francúzska ambasáda v Ríme. Veľvyslanectvo tiež označilo zemetrasenie v strednom Taliansku z minulého týždňa, ktoré si vyžiadalo 293 obetí a skoro štyri stovky zranených, za "obrovskú tragédiu".

Na sociálnych sieťach sa okamžite objavili odsudzujúce reakcie, medzi ktorými je aj heslo #IononsonoCharlie (Nie som Charlie). Odkazuje na teroristický čin z vlaňajšieho januára, kedy islamskí radikáli postrieľali v Paríži v budove týždenníka Charlie Hebdo a jej okolí 12 ľudí. Ľudia potom vyjadrovali solidaritu heslom "Je suis Charlie" (Som Charlie).

Satiru odsúdil aj starosta mesta Amatrice, ktoré bolo postihnuté zemetrasením najviac. "Ako je možné robiť satiru na mŕtvych? Satira je satirou, keď človeka rozosmeje, ale v tomto prípade si myslím, že nie je nikto, kto by sa jej mohol smiať," komentoval obrázok starosta Sergio Pirozzi.