V Akadémii médií to vrie, nové vedenie je spochybnené

V Akadémii médií to vrie, nové vedenie je spochybnené Ilustr.foto: AM

Akadémia médií minulý týždeň na svojom webe oznámila, že má nové vedenie. V škole je krízová situácia.

 


Do marca bol riaditeľom Akadémie médií Ján Füle a od minulého roku aj zastupujúci rektor po Eduardovi Chmelárovi, ktorý ohlásil vstup do politiky. Podľa stránky Akadémie médií minulý týždeň Správna rada AM vymenovala do funkcie riaditeľa a štatutára Petra Ošvátha, ktorý vykonáva aj právomoci rektora.

 

Predsedníčka Akademického senátu Gabriela Mezeiová napísala list prezidentovi Slovenskej rektorskej konferencie, v ktorom spochybňuje legitimitu nového vedenia.


„Po preštudovaní zápisníc sme zistili, že poverenie rektora Jána Füleho Správnou radou AM, nebolo prerokované a schválené Akademickým senátom. Rovnako ani poverenie Petra Ošvátha, čo je vo výlučnej kompetencii orgánov akademickej samosprávy v zmysle Zákona o vysokých školách, ako aj Štatútu AM a Rokovacieho poriadku AS AM," píše v liste.

„Jediným, v súčasnosti legitímnym de iure rektorom Akadémie médií je Eduard Chmelár, ktorého do dnešného dňa Akademický senát AM neodvolal, neposlal ministrovi školstva SR ani prezidentovi SR návrh na jeho odvolanie," dodáva. Zároveň žiada prezidenta SRK, aby z titulu svojej funkcie zabezpečil zastupovanie Akadémie médií jej legitímnym zástupcom.

 

V škole je krízový režim

V škole je napätá situácia, viacero vyučujúcich odmieta učiť pre nevyplatené mzdy, študenti sa obávajú, či je ohrozené ich ukončenie štúdia, za ktoré platia. 

Problémy školy už registruje aj ministerstvo školstva, ktoré poslalo do školy kontrolu. Akadémii hrozí strata akreditácie.
Audit v škole dal urobiť aj jeden z rodičov.
Za posledný týždeň prišlo viac ako 10 podaní na disciplinárne konanie voči Ošváthovi, ktoré bude riešené na Akademickom senáte a tiež s Ministerstvom školstva

Škola má problémy aj s exekúciou a problémy ohľadom zabezpečenia akreditovaných študijných predmetov.

""Finančná kontrola odhalila niektoré nedostatky administratívneho charakteru ako napríklad omeškanie vyplatenia sociálnych štipendií pre šiestich študentov. Ministerstvo školstva uložilo škole nedostatky urýchlene odstrániť," reagoval pre Omédiách.com Komunikačný odbor ministerstva.

 

Peter Ošváth: Súčasnú situáciu spôsobili manažérske nedostatky bývalého vedenia

 

Archív P.O.

Na otázky Omédiách.com odpovedal Peter Ošváth písomne.

Prečo došlo k zmene vo vedení?

Zmeny vo vedení školy boli logickým vyústením situácie na škole, ktorá bola zapríčinená manažérskymi nedostatkami jeho bývalého vedenia.

Kedy bude mať AM nového rektora?

AM bude mať nového rektora po jeho vymenovaní prezidentom SR v zmysle príslušných právnych noriem.

Škola má vážne finančné problémy. Ako ich riešite?

Škola má finančné problémy už od minulého roka. Boli spôsobené nesprávnym odhadom vývoja zvýšenia počtov študentov a nereálneho rozpočtu, ktorý sa následne dostal do kolapsu.

Sú už študentom vyplácané štipendia?

Sociálne štipendiá boli dnešného dňa (v pondelok – pozn.red.) odoslané oprávneným študentom - poberateľom. Stalo sa tak 7 dní po mojom nástupe do funkcie a intenzívneho jednania s exekútormi o odblokovaní účtu. Splnil som tak svoj sľub po nástupe do funkcie, že do 7 dní tento problém vyriešim.

Ako je to s odvodmi do Sociálnej poisťovne?

Odvody do Sociálnej poisťovne vedenie neplatilo od vzniku platobnej neschopnosti. Tento problém sa predpokladám vyrieši po príchode strategického investora do školy.

A čo nevyplatené mzdy?

To isté sa týka miezd. Do úvahy prichádzajú len dve možnosti, prvá je príchod strategického investora alebo garančný fond v opačnom prípade.

Ako funguje škola? Vyučujúci proces? Nie je ohrozene vyučovanie?

Škola funguje v krízovom režime vďaka obetavosti vyučujúcich. Postupne riešim nedostatky a režim výučby predpokladám naberie štandardné rozmery.

Budete otvárať nové ročníky na jeseň?

Otvorenie nových ročníkov na jeseň závisí od príchodu strategického investora. Ten má samozrejme na pokračovaní školy záujem.

V akom štádiu je proces hľadania nového investora?

Jedná sa s niekoľkými potenciálnymi investormi. Po mojom nástupe do funkcie a ozdravovaní pomerov som zaregistroval zvýšený záujem o investíciu do školy zo strany investorov.

Aké plány máte so sídlom?

Sídlom školy budú priestory ktorými disponujú potenciálni investori. Ktorý z nich to bude, sa rozhodne v najbližšej dobe.