Výročné ceny za audiovizuálnu tvorbu 24. IGRIC 2013

RTVS získala na dnešnom udeľovaní najstarších filmových cien na Slovensku Igric spolu 3 ceny, 8 tvorivých prémií a tiež Cenu slovenskej filmovej kritiky. Najviac ocenení – spolu 6 - si RTVS odniesla za cyklus Filmoviedky, Medzi ocenenými dielami z vlastnej a koprodukčnej tvorby RTVS sú aj dokumenty Hodina dejepisu, Exponáty alebo príbehy z kaštieľa, Žena v slovenskom filme (cyklus Slovenské kino) a film Až do mesta Aš, ktorý dostal aj Cenu slovenskej filmovej kritiky (za film pre kiná).

Na dnešných výročných cenách Slovenského filmového zväzu, Únie slovenských televíznych tvorcov a Literárneho fondu 24. Igric 2013 boli v bratislavskom kine Lumière vyhlásení víťazi 21. ročníka cien slovenskej filmovej kritiky za audiovizuálnu tvorbu za rok 2012. Do súťaže bolo prihlásených 77 audiovizuálnych diel, ktoré hodnotila porota pod vedením dramaturga a režiséra Rudolfa Urca.

Igric je najstaršia filmová cena udeľovaná na Slovensku. Prvé ceny boli vyhlásené pred 46 rokmi 18. 12. 1967, ďalšie v rokoch 1968 a 1969. Pre politické postoje k udalostiam v auguste 1968 a nekompromisné stanoviská pri oceňovaní slovenských filmárov bol Filmový a televízny zväz (FITEZ), ktorý ceny udeľoval, v roku 1970 Federálnym ministerstvom vnútra zakázaný a udeľovanie Igricov bolo zrušené. V roku 1993 bola cena Igric opäť obnovená.

V rokoch 1967 - 2013 získalo 106 Igricov 88 najvýznamnejších slovenských filmárov a audiovizuálnych tvorcov za 87 filmov a diel s audiovizuálnou tematikou. Najviac, 4 sošky Igric získal Martin Šulík. Po 3 Martin Slivka a Juraj Jakubisko. Igrice získali o. i. Štefan Uher, Dominik Tatarka, Iľja Zeljenka, Stanislav Barabáš, Peter Solan, Laco Kraus, Viktor Kubal, Viliam Polónyi, Dušan Hanák, Martin Hollý, Stanislav Szomolányi, Albert Marenčin, Peter Kerekes, Alojz Hanúsek, Emília Vášáryová, Tibor Vichta, Stanislav Párnický, Dodo Šimončič, Jindro a Zdeno Vlachovci, Matej Mináč, Juraj Kukura, Juraj Nvota, Pavol Barabáš, Laura Siváková, Katarína Kerekesová, Stanislav Štepka, Dušan Hudec, Tibor Biath, Ladislav Chudík, Marek Leščák, Jaroslav Vojtek, Ivana Laučíková-Zajacová, Táňa Radeva, Ivan Teren, Mátyás Prikler, Marko Škop, Ľuboš Kostelný, Ivana Šebestová, Dušan Trančík, Ladislav Kaboš, Boris Šima, Róbert Šveda, Pavol Višňovský, Ján Ďuriš, Attila Mokos a ďalší.

Symbolom ceny je soška Igric od akademickej sochárky Erny Masarovičovej, ktorá je vysoká 33,8 cm, váži 2,4 kg a je vyrobená z bronzovej zliatiny.

Prehľad cien 24. Igric 2013 pre RTVS

TVORIVÁ PRÉMIA za hranú tvorbu pre kiná:
Iveta Grófová za réžiu filmu Až do mesta Aš

IGRIC ZA TELEVÍZNU DRAMATICKÚ TVORBU:
Jozef Puškáš za námet a scenár filmu Dušičky seniorov (r. Stanislav Párnický) z cyklu Filmoviedky

TVORIVÉ PRÉMIE za televíznu dramatickú tvorbu:
Yvonne Vavrová za réžiu filmu Náhradná matka z cyklu Filmoviedky
Karol Vosátko za réžiu filmu Nočný trezor z cyklu Filmoviedky

IGRIC ZA FILMOVÚ A TELEVÍZNU DOKUMENTÁRNU TVORBU:
Pavol Korec za réžiu filmu Exponáty alebo príbehy z kaštieľa

TVORIVÁ PRÉMIA za filmovú a televíznu dokumentárnu tvorbu
Dušan Trančík za réžiu filmu Hodina dejepisu

TVORIVÁ PRÉMIA za herecký výkon vo filmovom alebo televíznom diele
Emília Vášáryová za postavu Amálie vo filme Dušičky seniorov (r. Stanislav Párnický) z cyklu Filmoviedky

IGRIC ZA MUŽSKÝ HERECKÝ VÝKON VO FILMOVOM ALEBO TELEVÍZNOM DIELE:
Marián Slovák za postavu primára Hanku vo filme Zradení (r. Martin Kákoš) z cyklu Filmoviedky

TVORIVÁ PRÉMIA za herecký výkon vo filmovom alebo televíznom diele
Ivan Romančík za postavu Floriana vo filme Dušičky seniorov (r. Stanislav Párnický) z cyklu Filmoviedky

TVORIVÉ PRÉMIE za ostatnú televíznu a seriálovú tvorbu:
Zuzana Liová za réžiu filmu Žena v slovenskom filme z cyklu Slovenské kino
Katarína Farkašová za dramaturgiu televízneho seriálu Zbohom, súdruhovia! (r. Andrej Nekrasov)