Sedem požiadaviek, ktoré adresovali nespokojní redaktori šéfovi RTVS

Sedem požiadaviek, ktoré adresovali nespokojní redaktori šéfovi RTVS Foto: Archív Z. Hanzelová

Nová odborárska organizácia Spravodajské odbory, ktorú založila Zuzana Kovačič Hanzelová spolu s ďalšími redaktormi, zverejnila začiatkom mája otvorený list generálnemu riaditeľovi RTVS Jaroslavovi Rezníkovi:

 

Súčasťou listu boli tieto požiadavky:

- Nezávislé spravodajstvo si vyžaduje slobodných redaktorov, ktorých v práci neobmedzuje neistota prameniaca zo zmlúv na mesiac a možnosti ich vypovedania bez akýchkoľvek dôvodov. Preto žiadame úpravu postavenia externých zamestnancov spravodajstva tak, aby dokázali plnohodnotne a kvalifikovane prispievať k plneniu úloh RTVS. Žiadame určenie jasných podmienok ako a kedy sa z externého spolupracovníka môže stať interný. Žiadame zavedenie dvojmesačnej výpovednej lehoty aj pre externých zamestnancov tak, ako to majú interní. Zmluvy na mesačné obdobie sú v rozpore zo základnými princípmi sociálneho štátu a zamestnanca stavajú ho do pozície druhoradého pracovníka, čím ohrozujú jeho slobodu prejavu v práci.

- Žiadame opätovné predĺženie zmlúv s redaktormi Matúšom Dávidom, Kristiánom Čekovským, Janou Masárovou a Matúšom Baňovičom.

- V záujme vzájomnej dôvery a istôt v redakcii žiadame, aby boli vedením pripravované ukončenia pracovných pomerov vopred prerokované so zástupcami spravodajských odborov v súlade s článkom 4 Zákonníka práce. Rovnako v súlade so Zákonníkom práce žiadame, aby na týchto rokovaniach boli odborom prezentované konkrétne dôvody a aby náš zástupca mal možnosť sa k týmto dôvodom vyjadriť.

- Vedenie redakcie spravodajstva verejnoprávneho média si nevyhnutne vyžaduje profesionálov s vysokým spoločenským kreditom a relevantnými novinárskymi skúsenosťami. Žiadame preto, aby výberovému konaniu na tieto pozície predchádzalo verejné vypočutie kandidátov. Zároveň žiadame, aby bol zástupca spravodajských odborov prítomný pri výberovom procese nového vedenia spravodajstva a aby mal možnosť vyjadriť sa v mene spravodajských odborov ku spôsobilosti jednotlivých kandidátov.

- V tejto súvislosti zároveň konštatujeme, že za súčasný kritický stav v spravodajstve sú zodpovední Vahram Chuguryan, Petra Stano Maťašovská a Hana Lyons. Napriek opakovaným výzvam na upokojenie situácie zo strany zamestnancov robili kroky, ktoré napätie ďalej vyostrovali. Ich manažérske zlyhania už doteraz viedli k viacerým výpovediam kľúčových členov redakcie. Namiesto toho, aby sa odchodom snažili zabrániť, kolegov na výpovede vyzývajú aj na poradách. Tým ďalej narúšajú krehké personálne obsadenie redakcie a bezprostredne ohrozujú vysielanie spravodajstva. Ľuďom, ktorí dostali našu redakciu do súčasného stavu, nedokážeme ďalej dôverovať. Žiadame preto, aby sa na spomenuté pozície vo vedení spravodajstva v najbližšom reálnom termíne realizovalo výberové konanie v duchu popísaných princípov.

- Vzhľadom na doterajšie dobré skúsenosti v spájaní online zložky s ostatnými spravodajskými zložkami žiadame zastavenie delenia jednotnej redakcie spravodajstva pozostávajúcej z rozhlasovej, televíznej a online zložky a návrat k rozvoju hlbšej integrácie všetkých zložiek.

- V snahe zmierniť napätie v redakcii a predchádzať vzájomným nedorozumeniam či zlým interpretáciám aktuálneho písomného zápisu z porady žiadame zabezpečenie spoločných porád spravodajstva online formou (len pre členov redakcie), na ktorých by sa touto cestou mohli zúčastniť všetci redaktori prispievajúci do spravodajstva. Z týchto porád zároveň navrhujeme vyhotovovať prostriedkami RTVS zvukový záznam, ktorý by sa následne inštitúciou uchovával v archíve. Domnievame sa, že tento krok prispeje k slobode, nestrannosti a transparentnosti verejnoprávneho média, ktorého úlohou je slúžiť verejnosti.
Spravodajstvo verejnoprávneho média rovnako ako samotná RTVS slúži verejnosti – má prinášať vyvážené a objektívne informácie. Aktuálne sme vnímaní ako najobjektívnejšie spravodajstvo v SR a sme na to hrdí. Veríme, že v tomto ide o spoločný záujem nás i vedenia RTVS, preto sa týchto princípov budeme naďalej držať a sme pripravení ich obhajovať vnútri aj navonok.

Spravodajské odbory RTVS