Reakcia vedenia RTVS na odchod 12 ľudí: Chod spravodajstva bude zabezpečený

Reakcia vedenia RTVS na odchod 12 ľudí: Chod spravodajstva bude zabezpečený Reprofoto RTVS


Dnes dali výpoveď 12 redaktori spravodajstva, ktorí sú v súčasnosti vo výpovednej lehote. Väčšina z nich je z televízneho spravodajstva. Vedenie RTVS sa neobáva, že by nastal s vysielaním spravodajských relácií po ich odchode problém.

 

"Dnes, 31. mája 2018, sme sa dvanásti rozhodli podať výpovede. RTVS sme mali, máme a budeme mať radi. Naše rozhodnutie sa nerodilo ľahko. Máme deti, hypotéky aj záväzky, ale hlavne - máme túto prácu veľmi radi. Nedokážeme ju však za týchto okolností v RTVS robiť rovnako svedomito ako doteraz. Čaká nás dvojmesačná výpovedná lehota. Ak sa generálny riaditeľ Jaroslav Rezník rozhodne odvolať manažment spravodajstva, sme ochotní sa dohodnúť na stiahnutí výpovedí," napísali odchádzajúci redaktori na facebooku.

Požiadali sme vedenia RTVS o reakciu:

"Mrzí nás ohlásený odchod časti spravodajského tímu RTVS, ale rešpektujeme ich slobodné rozhodnutie," píše sa v stanovisku vedenia RTVS, ktoré pre Omédiách.com poskytla hovorkyňa RTVS Erika Rusnáková.

Počas dvojmesačnej výpovednej doby sa vedenie spravodajstva bude podľa slov Rusnákovej naďalej snažiť trpezlivo nepsokojným redaktorom vysvetľovať hodnoty verejnoprávnosti. "Vzhľadom na to, že v RTVS pracuje 1430 interných zamestnancov a vyše 1500 externistov, z toho je v tíme spravodajstva 97 interných redaktorov a 141 externých spolupracovníkov, ubezpečujeme verejnosť, že chod celej RTVS ako aj Sekcie spravodajstva a publicistiky je plnohodnotne zabezpečený. Spravodajský tím sa priebežne dopĺňa aj na základe výberových konaní," píše Rusnáková.

Podrobnosti: Rezník zamietol všetky požiadavky nespokojných redaktorov, až na jednu

Vedenie RTVS už pred časom vypísalo výberové konanie na rôzne pozície aj v spravodajstve. Hoci pri nečakanom ukončení spolupráce so štyrmi externistami avizovalo, že chce uprednostniť skôr internú formu spolupráce, v konkurzoch hľadalo opäť externistov.