Kino Lumière spúšťa nový hudobný cyklus

V júni prináša Kino Lumière pre svojich divákov bohatý program. Svoju ponuku rozširuje o nový hudobný cyklus Music & Film, do programu sú zaradené viaceré nové súčasné filmy, tradične v ňom diváci nájdu archívne diela, pripomenutia niekoľkých významných výročí a tento mesiac aj víťazov z minulých ročníkov MFF Cannes.

Nový mesiac štartuje Kino Lumière prehliadkou slovenských filmov, z ktorých členovia filmovej akadémie vyberú za Slovensko film nominovaný na prestížnu Európsku filmovú cenu.

Kino Lumière v júni uvádza prehliadku slovenských filmov, z ktorých členovia Slovenskej filmovej a televíznej akadémie (SFTA) vyberú slovenského kandidáta na Európsku filmovú cenu, udeľovanú Európskou filmovou akadémiou (EFA). Prehliadka ponúkne šesť hraných filmov, a to Až do mesta Aš, Miluj ma alebo odíď, Ďakujem, dobre, Attonitas, Môj pes Killer, Intrigy a sedem dokumentárnych snímok, konkrétne Cigáni idú do volieb, Od Fica do Fica, Krehká identita, Nový život, Exponáty alebo príbehy z kaštieľa, ABSOLVENTI/Sloboda nie je zadarmo a zatiaľ posledný tento rok odpremiérovaný slovenský film Kauza Cervanová Roberta Kirchhoffa. Zo slovenských filmov v júni kino uvedie aj snímku Dušana Hanáka Ja milujem, ty miluješ z roku 1980. Film podľa vlastného výberu režiséra sa bude premietať v cykle Filmový kabinet Špeciál 13. júna za osobnej účasti režiséra a po jeho skončení sa s ním uskutoční aj beseda.

Júnovou novinkou v programe kina je hudobný cyklus Music & Film. Pre Kino Lumière ho pripravuje filmový publicista a milovník dobrej hudby Miro Ulman. Podľa jeho slov „dramaturgia cyklu je zameraná nielen na záznamy koncertov, ale i dokumenty o hudobníkoch, spevákoch či skladateľoch, životopisné filmy i hrané snímky, v ktorých tvorí hudba významnú zložku. Dôraz sa bude klásť predovšetkým na premiérové uvedenia filmov, ale priestor dostane i žánrová klasika". Ako prvý sa 19. júna v slovenskej premiére odpremieta záznam re-union koncertu britskej kapely Led Zeppelin v roku 2007, ktorý bol vypredaný počas niekoľkých minút, pod názvom Led Zeppelin: Celebration Day. Každá projekcia cyklu bude spojená s krátkym úvodom.

Z filmových noviniek Kino Lumière zaradilo do svojho programu napríklad aktuálne a diskutované filmy Len Boh odpúšťa Nicholasa W. Refna alebo Veľký Gatsby Baza Luhrmanna, ale tiež filmy Hypnotizér Lasse Hallströma, Príbeh môjho syna Sergia Castellita, Rozkoš v oblakoch Pedra Almodóvara, z českých filmov dokument sledujúci život slovenskej herečky a muzikantky Doroty Nvotovej Fulmaya, dievčatko s tenkými nohami v réžii Venduly Bradáčovej a ďalší dokument Šmejdi režisérky Sylvie Dymákovej o praktikách, ktorými seniorov manipulujú mnohí obchodníci. V súvislosti s nedávno skončeným MFF Cannes si diváci budú môcť pripomenúť jeho niekdajších víťazov, napríklad rumunský film 4 mesiace, 3 týždne a 2 dni (2007) Cristiana Mungiu, Medzi stenami (2008) Laurenta Canteta, Strom života (2011) Terrenca Malicka a z roku 2012 film Láska Michaela Hanekeho. V júnovom programe kino ponúkne aj štyri talianske filmy (Cézar musí zomrieť, Máme pápeža!, Osamelosť prvočísel, Príbeh môjho syna) ako súčasť festivalu talianskej kultúry na Slovensku Dolce Vitaj.

Archívne kino zameria svoju tému na francúzske kriminálky a výrazných hercov, ktorí sa v nich uplatnili, ako Jean Gabin, Alain Delon a Simone Signoret. Pôjde o diela zo 60. a 70. rokov minulého storočia, charakteristické typickou atmosférou, vytvárajúcou prostredie napätia. Nemalou mierou k nej svojím suverénnym prejavom prispeli aj spomínané herecké ikony francúzskej kinematografie. Diváci na veľkom plátne uvidia tituly Komisár Maigret zúri (r. Gilles Grangier, 1963), Melódia podzemia (r. Henri Verneuil, 1963), Spálené stodoly (r. Jean Chapot, 1973) a Zločin v exprese (r. Costa-Gavras, 1965). Tradičný cyklus Kino-Ikon Plus tento mesiac ponúkne francúzsko-taliansky film Posledná adresa (r. J. Giovanni, 1970), ktorého námet je tiež z kriminálneho prostredia a policajného inšpektora v ňom hrá taliansky herec Lino Ventura.

V programe Filmotéky si dramaturgovia Kina Lumière v máji pripomenú 85. výročie narodenia prvej dámy francúzskej novej vlny a usilovnej zberačky príbehov života, režisérky Agnès Varda, a to jej filmami Šťastie (1965) a Bez strechy a bez zákona (1985). Rovnaké jubileum tento mesiac oslavuje aj anglický filmový a divadelný režisér Tony Richardson, režisér hnutia Free Cinema, ktorý svoje skúsenosti s dokumentárnymi postupmi plne využil v hranom filme Osamelosť cezpoľného bežca (1962). Okrem tejto snímky sa premietne aj jeho oscarový film Tod Jones (1963). Úctyhodných 95 rokov oslavuje v júni jeden z najvýznamnejších českých režisérov Jiří Krejčík. Pri tejto príležitosti Kino Lumière uvedie jeho film Polnočná omša (1962), ktorý je psychologickou drámou z obdobia 2. svetovej vojny a predstavuje jeden z vrcholov jeho tvorby. V júni uplynie aj 90 rokov od narodenia Radúza Činčeru, ktorý spolupracoval ako režisér na svetovo preslávenom projekte Kinoautomat: Člověk a jeho dům (1967). Jeho tvorba bude v Kine Lumière zastúpená filmom Romeo a Julie 63 (1964).