Knižné trailery sú čoraz obľúbenejšie

Žijeme v dobe, ktorá uprednostňuje vizualizáciu, obrazy, akciu, a tomu sa prispôsobujú aj knižné vydavateľstvá. „Ku knihám treba ľudí pritiahnuť a krátke trailery sa nám osvedčili ako vydarený promo nástroj," vysvetľuje Milan Buno, online marketingový manažér vydavateľstva Ikar, ktoré na Slovensku pripravuje najviac knižných trailerov. Ročne vychádzajú tisíce kníh iba v slovenskom jazyku a tak vydavatelia čoraz častejšie siahajú po knižných traileroch. Vo svete sa objavili presne pred desiatimi rokmi – prvým verejne odvysielaným bol v roku 2003 trailer na knihu autorky bestsellerov Christine Feehanovej.

Trailery podľa M.Buna dokážu skvele vystihnúť atmosféru knihy a niekedy ju priblížia lepšie ako recenzia. Treba však profesionála, aby trailer vystihol na 50 sekundách to najpodstatnejšie. Samotný príbeh, zápletku, prostredie, náladu i emócie. „Je to vlastne dynamické spracovanie anotácie knihy," dodáva M. Buno. Ikar spočiatku preberal zahraničné trailery, do ktorých nechal vložiť slovenské titulky (napr. Sila od Rhondy Byrne, či svetový bestseller Ľavá ruka Boha od Paula Hoffmana). Okrem profesionálnych trailerov si vydavateľstvo vyrába aj amatérskejšie videá z krstov a rôznych knižných akcií – naposledy z krstu encyklopédie Divy Bratislavy, či zo stretnutia Jozefa Banáša s novinármi, na ktorom hovoril o svojej novinke Kód 1 (vychádza v septembri).
Ikar si dáva robiť knižné trailery v českom výtvarnom a grafickom štúdiu Emila Křižku (www.booktrailer.cz), ktorý robil trailery pre mnohé české vydavateľstvá, pripravuje obálky na knihy, plagáty ap. „Mohlo by se zdát, že knižní trailer se od filmového moc neliší, ale opak je pravdou," tvrdí E.Křižka. „Na filmový trailer máme často přes dvě hodiny obrazového a zvukového materiálu, ale u knihy máme jen slova. Proto k traileru na knihu přistupuji jako k malbě obrazu. Vytvářím pohyblivou obrazovou a zvukovou koláž navozující atmosféru a náladu díla, s nezbytným prvkem atraktivnosti, který by měl v divákovi navodit pocit zvědavosti. Jsou to takové mé malé díla, i když s krátkou dobou trvání."
Youtube kanál vydavateľstva Ikar, resp. jeho internetového kníhkupectva BUX.sk (http://bit.ly/book_trailers) dokazuje, že čitatelia si trailery obľúbili. Mnohé majú tisíce prezretí (napr. 1.digiromán Apokalypsa videlo vyše 13.000 ľudí, trailer na trilógiu Hry o život 8.500 ľudí). Knižné trailery Ikaru preberá na svoje stránky aj online kníhkupectvo Martinus a nájdete ich na mnohých spravodajských a lifestylových portáloch (Topky.sk, Pravda.sk, Funradio.sk a ďalšie). Niektoré trailery sa dostali aj do kina ako upútavka pred filmom. „Remeselne zvládnutý trailer si ľudia sami radi šíria najmä na sociálnych sieťach, embedujú ich na svoje stránky a blogy" myslí si M.Buno.
Najobľúbenejšie sú klasické hrané knižné trailery, ktoré sa najviac podobajú na filmové. Detským čitateľom sú zasa určené animované a obrázkové trailery (napríklad k projektu Denník odvážneho bojka, ktorý chcel deti opäť priviesť k čítaniu kníh hravou a zábavnou formou cez súťaže). Vo svete využívajú book trailery najmä veľké vydavateľské domy ako Random House. A zaujímavé trailery vedia vytvoriť čitatelia, fanúšikovia konkrétnych kníh, ale aj samotní autori (príkladom je Jozef Karika).