OĽANO reaguje na hodnotenie Reporérov bez hraníc

Rešpektovaná medzinárodná novinárska organizácia Reportéri bez hraníc vo svojej správe týkajúcej sa Slovenska pre rok 2021 ocenila zavedenie verejných vypočutí kandidátov do Rady pre vysielanie a retransmisiu ako „krok správnym smerom.“

Podrobnosti o hodnotení: Slovensko v rebríčku slobody tlače kleslo, v hodnotení kritizujú Matovičove útoky na novinárov

Väčšiu transparentnosť voľby do kontrolnej mediálnej rady inicioval predseda Výboru NR SR pre kultúru a médiá Kristián Čekovský a parlament novelu zákona schválil v septembri minulého roku. „Napriek tomu, že sme mohli postupovať podľa starých pravidiel, rozhodli sme sa celý proces výberu urobiť transparentnejšie a zapojiť verejnosť. Otvorili sme tým dvere expertom a nie iba politickým nominantom, tak ako to bolo v minulosti. Verím, že aj takto sme pomohli k tomu, aby mali novinári a médiá väčšiu právnu istotu a mohli svoju prácu robiť slobodnejšie,“ zhodnotil Kristián Čekovský (OĽANO). „Som rád, že túto zmenu k lepšiemu ocenili aj Reportéri bez hraníc.“

Slovensko sa napriek tomu oproti minulému roku zosunulo o dve priečky a obsadilo 35. miesto, na ktorom bolo aj v roku 2019. Reportéri ako hlavný dôvod uvádzajú "čakanie na spravodlivosť", a to najmä v prípade vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej, kde je napriek odsúdeným vrahom objednávateľ stále neznámy. Obvinený Marián Kočner, ktorý si odpykáva 19-ročný trest za falšovanie zmeniek, bol v tomto prípade oslobodený a čaká sa na verdikt Najvyššieho súdu SR. Problémom sú podľa organizácie aj meškajúce zmeny v mediálnom zákone a opatrenia týkajúce sa verejnoprávnej RTVS. Ich prijatie ovplyvnila pandémia. Ministerka kultúry Natália Milanová avizuje, že nový mediálny zákon ministerstvo pripravuje a predloží ho v najbližších mesiacoch. „Cieľom je ukotviť ochranu novinárov a ich zdrojov, či definovať činnosť novinárov. Pôjde o prelomovú legislatívu, ktorá dá novinárom a médiám pri ich práci základnú právnu istotu, aby novinárom bolo umožnené pracovať nezávisle a objektívne,“ vysvetlila Natália Milanová (OĽANO).

Predseda mediálneho výboru parlamentu Kristián Čekovský v reakcii na meškajúce opatrenia týkajúce sa RTVS pripomína, že má pripravenú novelu zákona o zriadení Etickej komisie, ktorá zlepší ochranu a postavenie redaktorov vo verejnoprávnom médiu.

„RTVS chceme postupne reformovať. V programovom vyhlásení vlády sme sa zaviazali zmeniť aj financovanie a podmienky voľby generálneho riaditeľa RTVS, čo by sme chceli zmeniť ešte tento rok,“ dodáva Kristián Čekovský. Reportéri bez hraníc v správe spomínajú aj verbálne útoky na novinárov s poznámkou, že tie najhoršie prichádzajú od opozície. Predseda Smeru-SD Robert Fico hovoril na sklonku roka vo svojom videu o tom, ako niektorí novinári musia "pykať". Natália Milanová, Kristián Čekovský, ale aj minister vnútra Roman Mikulec naopak v ostatnom období odsúdili medializované prípady vyhrážania sa, či podozrenia zo sledovania novinárov a označili ich za neprijateľné.

Slovensko obsadilo v rebríčku Slobody tlače pre rok 2021 lepšiu pozíciu ako Česko (40. miesto), Poľsko (64. miesto), či Maďarsko (92. miesto), ale aj Taliansko, USA alebo Chorvátsko. Z ďalších európskych krajín zaznamenalo pokles o 2 miesta napríklad Nemecko, či Slovinsko, ktoré si pohoršilo o štyri priečky. Čelné miesta v rebríčku obsadili tradične škandinávske štáty.