SaS: Sme ochotní vysvetliť ministerstvu financií každú jednu položku

Strana Sloboda a Solidarita (SaS) považuje vystúpenie ministra financií Igora Matoviča za zavádzajúce. Namiesto konštruktívnej a internej diskusie o navýšení štátneho rozpočtu, si Igor Matovič opäť našiel nepriateľa.

„Od začiatku sme pripravení rokovať o potrebe navýšenia štátneho rozpočtu. Mrzí nás však, že Igor Matovič nepočúval naše argumenty a vytiahol verejne len niektoré čísla. Každé okresania jednotlivých položiek vieme poctivo vysvetliť a vydokladovať. Ak je v tabuľke mínus milión eur, neznamená to, že milión eur nemôžeme nájsť inde. Bohužiaľ, toto minister financií zjavne nechápe. Napríklad spomínal, že nechceme zaplatiť spoločnosti Pfizer. Považujeme to za absolútny výmysel. Naopak, toto nijako nespochybňujeme, avšak mali sme návrh, aby časť financií pre vakcíny bola hradená zo zdravotného poistenia. Alebo, nikto nechce brať ľuďom pandemické ošetrovné, ale financie sa dajú na to nájsť v rozpočte sociálnej poisťovne,“ hovorí predseda Výboru NR SR pre financie a rozpočet Marián Viskupič.

Predstavitelia strany SaS sú preto ochotní vysvetliť ministerstvu financií každú jednu položku, z ktorej vieme ušetriť na úkor deficitu a naopak nájsť na ňu zdroje inde. „Igor Matovič nám vyčíta, že sa správame neľudsky, zabudol však na milióny eur, ktoré nás stálo nepresné antigénové testovanie, milióny eur MOMkám či ktoré bude stáť naše deti nezodpovedné zadlžovanie. Sme stranou rozpočtovej zodpovednosti a za tým si stojíme. Dlhy, ktoré máme následne kryť zvyšovaním DPH, na ktoré doplatia všetci občania Slovenska, nikdy nepodporíme,“ uzavrel predseda SaS Richard Sulík.