OĽANO: Žiadame ministerstvo hospodárstva, aby okamžite odvolalo A. Holáka z funkcie podpredsedu MH Manažmentu

S veľkým znepokojením sme prijali správu, že Národná kriminálna agentúra (NAKA) zadržala nominanta ministra hospodárstva, podpredsedu predstavenstva spoločnosti MH Manažment Andreja Holáka. Spolu s ďalšími funkcionármi bývalých vlád má čeliť obvineniam zo závažných trestných činov korupcie.

Podľa polície NAKA aktuálne vykonáva akciu Mýtnik II, v rámci ktorej mal vyšetrovateľ obviniť šesť osôb z legalizácie príjmu z trestnej činnosti, ale aj z korupcie a machinácie pri verejnom obstarávaní a verejnej dražbe.

Predseda poslaneckého klubu Michal Šipoš zdôraznil, že hnutie OĽANO vždy bojovalo proti prítomnosti toxických ľudí v dôležitých štátnych funkciách. „Ide nám o to, aby tí, ktorí okrádali a podvádzali občanov Slovenska, boli odhalení a spravodlivo potrestaní. V tomto nemôžeme prijímať žiadne kompromisy, pretože by sa nám nikdy nepodarilo poraziť mafiu, ktorá dlhé roky vyciciavala a dusila Slovensko. Spravodlivosť a rovnosť občanov pred zákonom je základným princípom a cieľom nášho hnutia,“ zdôraznil Šipoš.

Na vážne podozrenia z korupcie pri Andrejovi Holákovi upriamil pozornosť už vlani v lete vtedajší premiér a líder hnutia OĽANO Igor Matovič. Richarda Sulíka vtedy vyzýval, aby ho okamžite odvolal z funkcie. Matovič upozornil najmä na predraženú a pre štát nevýhodnú zmluvu, kde sa malo za jednu hodinu právnych služieb účtovať 582 eur. Andrej Holák ju mal podpísať počas vlády Petra Pellegriniho za štátnu firmu MH manažment. Matovič ju označil za „zlodejskú“.

„Je pre nás nepochopiteľné, prečo Richard Sulík nominuje do mimoriadne dôležitých funkcií v štátnych firmách ľudí z čias vlády Fica a Pellegriniho, o ktorých bolo všeobecne známe, že svoje postavenie zneužívajú. A ešte nepochopiteľnejšie je, prečo Richard Sulík nekonal aj pri podozreniach, ktoré vlani komunikoval nielen expremiér Matovič ministrovi Sulíkovi,“ vyhlásil predseda hospodárskeho výboru NR SR a poslanec hnutia OĽANO Peter Kremský.

„Andrej Holák bol dlhé roky známy ako papaláš, sivá eminencia Smeru. Bol členom komisie, ktorá kedysi rozhodovala o mýtnom tendri, bol štátnym tajomníkom Jána Počiatka a podpredsedom Úradu pre verejné obstarávanie, ktorý kryl obrovskú korupciu. On sám dokonca podľa polície mal kryť podvody na Finančnej správe. Richarda Sulíka som osobne upozorňoval, koho má v orgánoch MH Manažmentu, za ktorý je ako minister hospodárstva zodpovedný. Žiaľ, nedal si povedať. Nechal ho tam vyše roka, až kým ho neodviedla polícia. Ukázalo sa, že toxický človek ostane toxickým človekom, aj keby tisíckrát obrátil kabát.“ dodal Kremský s výzvou ministrovi Sulíkovi na okamžité odvolanie Holáka z jeho funkcie.