V projekte čerstvé hlavičky dostanú školáci 2 900 kg ovocia a zeleniny každý deň

V projekte  čerstvé hlavičky dostanú školáci 2 900 kg ovocia a zeleniny každý deň Foto: Kaufland

V rámci projektu Čerstvé hlavičky sa môžu žiaci 70 základných škôl tešiť už 3. septembra 2021 z prvej dodávky čerstvého ovocia – jabĺk. Počas celého školského roka vždy v utorok ich bude čakať iný druh ovocia alebo zeleniny, aby im spestril jedálniček a motivoval k zdravšiemu stravovaniu.

Podľa výživových odborníkov zo Svetovej zdravotníckej organizácie by deti mali zjesť denne aspoň 200 g ovocia a zeleniny. Len tak bude ich myseľ svieža, budú mať dostatok energie a silnú imunitu. Avšak ako motivovať deti k pravidelnému jedeniu čerstvého ovocia a zeleniny? Túto otázku si kladú mnohí rodičia a odpoveď na ňu je ťažká. Dieťa v mnohom kopíruje správanie svojich rodičov a je to tak aj v prípade stravy. Ak rodičia nejedia ovocie a zeleninu, len ťažko si ich bude dieťa pýtať samo a jesť ich s chuťou. Zdravé návyky vie do istej miery získať aj v škole, a to od svojich rovesníkov a v kolektíve. Navyše škola dokáže svojím pozitívnym prístupom k zdravej strave tiež výrazne ovplyvniť návyky žiakov.

Preto spoločnosť Kaufland už po tretí raz prináša na základné školy projekt Čerstvé hlavičky. Do tretieho ročníka projektu sa zapojilo 258 základných škôl a ľudia celkovo odovzdali rekordný počet 623 530 hlasov. Z čerstvého ovocia a zeleniny na celý školský rok sa môže tešiť až 70 škôl – presne toľko, koľko je predajní Kaufland na Slovensku. .„Veľmi nás teší, že projekt je úspešný a obľúbený. Verím, že sa bude všetkým zapojeným páčiť rovnako ako tým minuloročným a že opäť privedieme ďalšie deti ku konzumácii ovocia a zeleniny. Podľa skúseností pedagógov z predchádzajúceho ročníka sa totiž u mnohých detí zvýšil príjem ovocia a zeleniny na desiate. Celkovo tak venujeme viac ako 120 000 kg ovocia a zeleniny,“ hovorí Lucia Vargová, hovorkyňa spoločnosti Kaufland Slovensko. Žiaci sa môžu tešiť na banány, jablká, mandarínky, broskyne, kaki, hrozno, kivi, ale aj na sladkú karotku či šalátové uhorky.

ŠKOLY SA TEŠIA NA PRÍSUN VITAMÍNOV

Medzi víťaznými základnými školami je prvýkrát aj Základná škola s Materskou školou Jána Hollého Pobedim 433. „Základom zdravého životného štýlu je aj zdravá strava. Preto sme vďační rodičom, učiteľom, žiakom aj priateľom školy, ktorí sa zapojili do hlasovania a prispeli tak k zdravšiemu jedálničku našich žiakov. Samozrejme, ďakujeme aj Kauflandu, ktorý pripravil takýto projekt pre základné školy,“ vyjadrila sa Jarmila Pastulová, riaditeľka školy.

„Tešíme sa, že sme v súťaži Kauflandu uspeli a ďakujeme rodičom aj všetkým, ktorí nám svojím hlasom dopomohli k víťazstvu. Hoci v našej školskej jedálni zostavujeme jedálny lístok pre žiakov tak, aby mali dostatočný prísun ovocia a zeleniny, sme radi, že vďaka projektu Čerstvé hlavičky ich budú dostávať pravidelne ešte viac,“ konštatuje Viera Karovičová, riaditeľka Základnej školy Beňovského v Bratislave.

JEDÁLNY LÍSTOK PRE ŠKOLÁKOV

Na to, aby sa deti mohli v škole sústrediť na vyučovanie, potrebujú dostatok energie, a tú im dodáva vhodne zostavený jedálny lístok, ktorého súčasťou je aj desiata. Kľúčom k zdravej strave je rozmanitosť – radí odborníčka na výživu MUDr. Katarína Babinská:

• Desiata má dieťa zasýtiť, preto je dobrým základom celozrnné pečivo s nátierkou či syrom. Vhodný je tiež mliečny výrobok.
• Samozrejmou súčasťou desiatej sú ovocie alebo zelenina, pretože sú bohaté na vitamíny, minerálne látky aj vlákninu.
• Sladká chuť ovocia je pre dieťa lákavejšia, ale zelenina je lepším zdrojom vápnika, železa a kyseliny listovej. Patrí medzi nízkokalorické potraviny, čo je výhoda pre deti, ktoré veľa sedia a majú sklon priberať.
• Dieťa rastie, preto sú v jeho strave dôležité zdroje bielkovín - kvalitné mäso, ryby, strukoviny.
• Sladkosť mu nemusíme odopierať, mala by byť však len drobným doplnkom zdravej výživy.