Spravodlivosti už nič nestojí v ceste

Súdny dvor Európskej únie v Luxemburgu dnes rozhodol o pokračovaní trestného konania vo veci únosu Michala Kováča mladšieho.

Kauza únosu syna prezidenta M. Kováča je podľa ministra životného prostredia Jána Budaja (OĽANO) krvavou škvrnou v novodobej histórii Slovenska. „V týchto chvíľach dokončujeme to, čo sme začali tesne po vražde Róberta Remiáša. Zrušené amnestie nestačili, no dnešným dňom sú dvere spravodlivosti otvorené,” povedal.

„Je naozaj obludné, že na taký skutok, ako je únos a vražda, sa dá použiť amnestia. Je veľkou hanbou, že 25 rokov po tomto čine vo verejnom živote pôsobia ľudia, ktorí proti zrušeniu amnestií bojovali. Hovorím aj o niektorých poslancoch Smeru a Hlasu. Tak, ako dnes Robert Fico, aj Ivan Lexa sa snažil zabrániť výhre spravodlivosti na Slovensku, keď sa odvolal na Európsky súdny dvor. Po dnešnom rozhodnutí súdu má spravodlivosť vybudovanú diaľnicu. Ďakujem Anne Remiášovej a Jánovi Budajovi, ktorí tento boj nevzdali. Pevne verím, že páchatelia budú potrestaní,” konštatoval predseda hnutia OĽANO a minister financií Igor Matovič.

„Boj za zrušenie Mečiarových 'samoamnestií' ma stál moje zdravie. Veľmi ťažko v parlamente počúvam ľudí, ktorí vyše 12 rokov chránili zločinca Vladimíra Mečiara, a tým pádom sa stali spolupáchateľmi tohto činu. Pokiaľ prípad nie je uzavretý a vinníci nie sú potrestaní, pre mňa táto púť ešte neskončila. Chcem sa veľmi poďakovať Jánovi Budajovi, ktorý pri mne stojí od vraždy môjho syna. Ďakujem aj Igorovi Matovičovi, ktorý nikdy neodmietol podať mi pomocnú ruku,” povedala matka nebohého Róberta Remiáša a poslankyňa Národnej rady SR Anna Remiášová (OĽANO).