Muži by nemali zabúdať na svoje reprodukčné zdravie, pripomína to aj kampaň Movember

Muži by nemali zabúdať na svoje reprodukčné zdravie, pripomína to aj kampaň Movember

Rakovina prostaty patrí medzi najčastejšie onkologické ochorenie v mužskej populácii. Ochorenie je pritom úplne vyliečiteľné, pokiaľ sa odhalí včas. Podľa odborníkov sa však muži často preventívnej prehliadke u urológa vyhýbajú. Všeobecná zdravotná poisťovňa sa preto aj tento rok zapája do kampane „Movember“, ktorou chce podporiť prevenciu v oblasti rakoviny prostaty.

Na Slovensku pribudne viac ako dvetisíc nových prípadov rakoviny prostaty ročne. „Nielen výskyt ochorenia, ale aj mortalita na Slovensku je oproti Českej republike výrazne vyššia, z čoho sa dá usudzovať nízky záchyt pacientov v skorých štádiách ochorenia, kedy je ešte liečiteľné,“ poukazuje Doc. MUDr. Ivan Minčík , PhD., prezident Slovenskej urologickej spoločnosti. Na preventívne urologické prehliadky chodí na Slovensku približne len 20 % pacientov po päťdesiatke. Muži príznaky problémov často ignorujú a urológa vyhľadajú, až keď je neskoro.

Rakovina prostaty postihuje hlavne starších mužov. Asi 80 % výskyt je u mužov nad 65 rokov a menej ako 1 % prípadov je u mužov pod 50 rokov. Muži s rodinnou anamnézou karcinómu prostaty majú väčšiu pravdepodobnosť, že sa u nich rakovina prejaví. „Každý druhý muž po 60-tke má mikroskopicky zväčšenú prostatu. Aj nezhubné zväčšenie, keď sa nelieči, môže viesť k trvalému poškodeniu mechúra a obličiek. Nehovoriac o tom, že rakovina prostaty je najčastejším mužským ochorením, ktoré v počiatočnom štádiu nebolí a nijako sa neprejavuje. No čím skôr sa zachytí, tým ľahšie je liečiteľné. Preto preventívna prehliadka by mala byť pre mužov po 50-tke, resp. po 40. roku života v prípade prítomnosti rakoviny v rodine, samozrejmosťou,“ zdôrazňuje urológ MUDr. Ján Švihra v najnovšom diele podcastu VšZP Všeobecne o zdraví.

Začiatky rakoviny prostaty často sprevádzajú príznaky z dolných močových ciest, ako je časté močenie, nočné močenie, slabý prúd moču alebo úplné zablokovanie močenia či krvavý moč. „Preventívna urologická prehliadka nie je časovo náročná a nie je vôbec bolestivá. Na základe vyhodnotenia výsledkov urológ zváži, či je potrebné odobrať vzorky z prostaty na histologické vyšetrenie, ktoré potvrdí resp. vyvráti podozrenie na rakovinu prostaty,“ približuje I. Minčík.

Podľa dát Všeobecnej zdravotnej poisťovne je rakovina prostaty druhým najčastejším a najnákladnejším nádorovým ochorením po rakovine prsníka. Vlani s ním bojovalo takmer 21-tisíc poistencov VšZP. „Na rakovinu prostaty sa lieči až 20 percent všetkých onkopacientov mužov,“ spresňuje manažérka komunikácie VšZP Eva Peterová. Na prevenciu pritom malo minulý rok nárok 833 175 poistencov VšZP, absolvovalo ju len 5 % z nich, teda viac ako 37,7-tisíca poistencov.

Na liečbu rakoviny prostaty poisťovňa minulý rok vynaložila viac ako 35 miliónov eur. Je to o 5 miliónov viac ako v roku 2020 a o 13 miliónov viac ako v roku 2019. „Toto číslo z roka na rok rastie, pretože našim poistencom zabezpečujeme najmodernejšiu liečbu. Jednou z nich je liečba protónom, ktorá sa využíva najmä pri nádoroch na mozgu, hlavy, ale aj prsníka a prostaty s minimálnymi vedľajšími účinkami. V protónových centrách v Prahe, v Berlíne a vo Wiener Neuschtadte sme už odliečili stovky našich poistencov,“ hovorí E. Peterová.

VšZP sa aj tento rok zapojila do celosvetovej kampane Movember a vyzýva mužov, aby si našli na seba čas, prekonali ostych a dôverovali odborníkom. Aj v tomto smere poisťovňa ponúka nadštandardnú starostlivosť. „Muži nad 50 rokov majú nárok na prehliadku raz za tri roky. Zo zákona majú byť vyšetrení aj muži nad 40 rokov, ak sa v ich blízkej rodine, teda u syna, brata alebo otca, vyskytlo ochorenie na karcinóm prostaty, pretože ide o dedičné ochorenie. Stojíme na strane mužov, a preto sme túto hranicu posunuli a dlhodobo uhrádzame preventívnu prehliadku u urológa všetkým pacientom nad 40 rokov každé tri roky, aj keď sa ochorenie nevyskytuje u ich najbližších príbuzných,“ dopĺňa E. Peterová.

Aby poisťovňa vyšla svojim poistencom čo najviac v ústrety, od januára 2021 tiež zazmluvnila diagnostické vyšetrenie biopsia prostaty priamo v urologických ambulanciách. Poistenci tak nemusia byť pri biopsii prostaty v rámci jednodňovej zdravotnej starostlivosti hospitalizovaní, stačí im dohodnúť si termín priamo v urologickej ambulancii. Muži by tiež nemali zabúdať ani na samovyšetrenie semenníkov. Túto úlohu by si mali plniť raz za mesiac už chlapci od 15 rokov. Rakovina semenníkov sa týka aj mladých mužov. VšZP preto tento rok pripravila online leták, v ktorom približuje postup, ako je možné si vykonať prevenciu v pohodlí domova.