Odštartoval nový medzinárodný projekt zameraný na boj proti antisemitizmu prostredníctvom vzdelávania

Dnes sa spúšťa nový dvojročný projekt zameraný na boj proti antisemitizmu v Európe prostredníctvom vzdelávania. Projekt bude financovaný z programu Erasmus+ a bude ho vykonávať Organizácia Spojených národov pre vzdelávanie, vedu a kultúru (UNESCO) v partnerstve s Úradom pre demokratické inštitúcie a ľudské práva (ODIHR) Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE).

Po jeho spustení bude organizácia UNESCO a jej partneri prostredníctvom prispôsobených činností spolupracovať s vnútroštátnymi orgánmi členských štátov EÚ a pomáhať im pri rozvoji vzdelávacieho rozmeru ich národných plánov boja proti antisemitizmu. Na začiatku projektu oficiálne potvrdilo svoju účasť 11 krajín. Ide o Rakúsko, Belgicko (Wallonie-Bruxelles), Chorvátsko, Českú republiku, Francúzsko, Nemecko (Bádensko-Württembersko a Šlezvicko-Holštajnsko), Grécko, Taliansko, Rumunsko, Slovinsko a Španielsko.

Projekt by mal priniesť sériu výstupov, medzi ktorými budú vnútroštátne podujatia osobnej prezenčnej odbornej prípravy pre školiteľov učiteľov, tvorcov politík a organizácie občianskej spoločnosti, ako aj tematické online webináre pre školiteľov učiteľov a pedagógov zo všetkých členských štátov EÚ. Cieľom je podporovať učiteľov a pedagógov v boji proti konšpiračným teóriám a antisemitizmu v triedach. Projekt takisto pomôže posúdiť vnútroštátne učebné plány a kvalitu školských učebníc z hľadiska antisemitizmu v Európe a súčasnú pripravenosť učiteľov. V nadväznosti na to sa vypracujú odporúčania pre tvorcov politík na vnútroštátnej a regionálnej úrovni.

Vzdelávanie zohráva dôležitú úlohu pri zvyšovaní informovanosti mladých ľudí v súvislosti s predsudkami, extrémistickými naratívmi, konšpiračným myslením a ideológiami, ktoré sú hnacou silou diskriminácie a nenávisti. Medzi hlavné priority programu Erasmus+ patrí podpora začlenenia a rozmanitosti, čím program prispieva k sociálnej súdržnosti a posilňovaniu európskej identity a hodnôt Európskej únie. Tento projekt podporuje aj vzdelávací rozmer stratégie EÚ pre boj proti antisemitizmu a podporu židovského života.