Stanoviská k žalobe Európskej komisie za nedostatočné riešenie segregácie Rómov v školách

Europoslanec Peter Pollák: Vyzývam ministra školstva, aby nedopustil sankcie za pochybenia Slovenska v oblasti vzdelávania rómskych detí.

Európska komisia dnes posunula konanie voči Slovensku kvôli vážnym pochybeniam v oblasti vzdelávania rómskych detí do štádia, kedy Slovensku reálne hrozí finančná sankcia za to, že nedokázalo nájsť systémové opatrenia, ktoré by zabránili, aby rómske deti neboli naďalej neoprávnene umiestňované do špeciálnych škôl, ktoré by zastavili rozdielne prístupy ku kvalitnému vzdelávaniu medzi rómskymi a nerómskymi deťmi, ktoré by prestali oberať rómske deti o príležitosť získať kvalifikáciu, ktorá je vstupenkou na pracovný trh, ktoré by jednoducho nemrhali potenciálom rómskych detí a nekradli im budúcnosť.

Európska komisia už od roku 2015 vedie voči Slovensku konanie, takzvaný infridžment vo veci vzdelávania rómskych detí. V tejto veci si Slovensko nevie dať rady napriek tomu, že na poste ministra školstva sa vystriedali mnohí, ani jeden minister neprišiel so systémovými riešeniami.

Tak ako ostatní, ani ministri súčasnej vlády Gröhling a Horecký v tejto veci neurobili absolútne nič, a to aj napriek tomu, že v programovom vyhlásení vlády mali presný návod, čo majú urobiť.

Uplynulo 8 rokov a napriek mnohým mojim upozorneniam, ako aj podnetom odbornej verejnosti, dokonca aj napriek mnohým súdnym rozhodnutiam v tejto veci, neprišiel žiadny systémový krok, ktorý by situáciu zmenil.

Pohár pretiekol, zlyhania mnohých ministrov vrátane Gröhlinga a Horeckého dnes Európska komisia potvrdila a rozhodla podniknúť ďalší krok, predmetnú vec predkladá Súdnemu dvoru v Luxembursku.

Nestačí mať iba ambície, nestačí mať iba plné ústa slov, v tejto veci treba konať. Treba urobiť maximum preto, aby rómske deti prichádzali do prvého ročníka základnej školy pripravené. Treba urobiť všetko preto, aby rómske deti boli na základných školách úspešné, vyvinúť maximálne úsilie, aby pokračovali vo vzdelávaní aj na stredných, či vysokých školách a dostali tak kvalifikáciu, ktorá je vstupenkou na pracovný trh.

Máme veľa úspešných príkladov, ktoré svedčia o tom, že s rómskymi deťmi sa dá pracovať. Žiaľ, veľa z nich nepochádza zo Slovenska, ale napríklad z anglického, belgického, či nemeckého vzdelávacieho systému, kde mnohé rómske deti aj z chudobných osád, ktoré by inak na Slovensku skončili v špeciálnej škole, dosiahli dokonca univerzitné vzdelanie.

Žiadam súčasného ministra školstva, aby nabral konečne odvahu, nech nedopustí, aby Slovensko za jeho nečinnosť či pochybenie platilo obrovské pokuty. Žiadam ho, aby naplnil programové vyhlásenie vlády. Začal by som tým, aby sa zaviedla povinná predškolská výchova pre deti z rodín, ktoré ich nedokážu pripraviť na vstup do školy, aspoň od troch rokov.

Peter Pollák (EĽS, OĽaNO), poslanec Európskeho parlamentu