SASKA: Vyzývame školy, aby si vyskúšali fungovanie bez domácich úloh

S domácimi úlohami máme skúsenosť asi všetci. Školám však žiadny zákon či vyhláška neprikazujú, aby ich deťom zadávali. Strana Sloboda a Solidarita (SASKA) preto vyzýva školy, aby v máji povinné domáce úlohy zrušili a viac sa sústredili na inovatívne, moderné či praktické vzdelávanie.

„Zrejme sa každý rodič stretáva so situáciou, keď príde po celom dni domov, pripraví večeru, uprace a následne si s dieťaťom sadne k domácim úlohám, ktorým niekedy ani sám nerozumie. Robia ich spolu z povinnosti, lebo musia. Lenže školy môžu fungovať aj bez nich, je len na nich, či ich budú deťom dávať a ako. Preto vyzývam školy, aby si v máji vyskúšali fungovanie bez úloh a následne vyhodnotili, ako budú pokračovať,“ uviedol bývalý minister školstva a podpredseda SASKY Branislav Gröhling s tým, že na Slovensku už máme viacero škôl, ktoré úlohy zadávajú len na dobrovoľnej báze, pričom cieľom je, aby si to vyskúšali aj ďalšie.

Výhodou fungovania bez povinných domácich úloh je podľa B. Gröhlinga aj to, že škola odbremení rodičov a žiakom dopraje viac voľného času. „ Na hodinách nie je podstatné to, či sa učivo odučilo, ale či ho žiaci pochopili. A to by sa malo diať práve v škole, či už podporou práce v skupinách, vlastným bádaním žiakov, tvorbou projektov, výučbou v teréne, krúžkami, rovesníckym učením, exkurziami alebo napríklad aj doučovaním,“ vysvetlil s tým, že ak sa toto podarí dosiahnuť, domáca úloha je už len doplnkom na preopakovanie pre tých, ktorí to potrebujú a nie niečím, nad čím strávia deti celé hodiny.

Zavedenie vyučovania bez domácich úloh nie je vôbec zložité. „Škola by mala tento krok prerokovať na pedagogickej rade, posúdiť pozitíva a negatíva, vysvetliť prínos a zmysel, popísať zmenu rodičom, aby sa nezľakli, že sa deti nič nenaučia. Mala by si určiť fixný čas, kedy si to odskúša a následne ho vyhodnotí medzi učiteľmi, rodičmi aj žiakmi,“ uviedol Branislav Gröhling a dodal, že po posúdení sa rozhodne, ako bude pokračovať.