Gröhling vyzýva ministra financií, aby pomohol rodičom a školám s peniazmi na učebnice

Gröhling vyzýva ministra financií, aby pomohol rodičom a školám s peniazmi na učebnice Foto: Facebook Branislav Gröhling

Tento rok školy dostali na učebnice menej ako jednu tretinu z príspevku minulý rok. Na žiaka majú iba 7 eur a 50 centov a musia z nich zabezpečiť učebnice. Exminister školstva Branislav Gröhling preto vyzýva ministra financií Michala Horvátha, aby sa pokúsil pre školstvo vyčleniť dodatočné financie na učebnice.

V roku 2020 prispelo ministerstvo školstva pod vedením Branislava Gröhlinga sumou 15 miliónov eur na učebnice, následne v roku 2021 to bolo 14 miliónov. V roku 2022 investovalo ministerstvo školstva do učebníc sumu 18 miliónov eur, vrátane financií z Plánu obnovy. Ale v máji roku 2023 už pod novým vedením vyčlenilo ministerstvo školstva na učebnice iba 5 miliónov eur, čo je menej ako tretina.

"Žiaci potrebujú okrem kvalitného učiteľa aj kvalitné učebnice. Príspevok 7,50 eur je naozaj nízky a školy hľadajú spôsoby, ako zabezpečiť dostatok učebníc. Chcel by som preto touto cestou vyzvať ministra financií Michala Horvátha, aby vyčlenil pre školstvo financie na učebnice," hovorí Branislav Gröhling. Podľa neho by školám pomohla aj suma 10 miliónov eur, hoci ani takto by príspevok na učebnice nedosiahol úroveň z roku 2022, kedy išlo o 18 miliónov eur.

Gröhling dodáva, že rodičom v uplynulom roku okrem nákladov na potraviny narástli aj náklady na poplatky v jedálňach, materských školách či školských kluboch detí. Dôvodom je hlavne prorodinný balíček, ktorý mestám a obciam zobral pol miliardy eur a tie sa snažia teraz svoje rozpočty dorovnať cez zvýšené poplatky.

"Rozumieme, že súčasní ministri školstva a financií za toto nemôžu. Na tejto podobe rozpočtu sa dohodli exministri financií a školstva Igor Matovič a Ján Horecký. Rozpočet schválili s touto výškou príspevku na učebnice, ktorá je žiaľ nízka. Bez ohľadu na to máme školy, rodičov a žiakov v náročnej situácii, ktorí potrebujú pomoc. Rodičom rastie množstvo výdavkov a nemali by suplovať štát ešte aj pri kúpe učebníc. Verím preto, že minister financií Michal Horváth a minister školstva Daniel Bútora nájdu spoločné riešenie, ktoré pomôže tak školám ako aj rodičom a žiakom," uzatvára poslanec.