Ako rozoznať chrípku od prechladnutia? A čo vám pomôže? (TABUĽKA)

Ako rozoznať chrípku od prechladnutia? A čo vám pomôže? (TABUĽKA) Ilustr. foto: ÚVZSR

Chrípka je veľmi časté a vysoko infekčné vírusové ochorenie. Jeho pôvodcom je vírus chrípky a zdrojom nákazy je infikovaný človek. Inkubačný čas (čas, ktorý uplynie od nakazenia sa po objavenie sa prvých príznakov ochorenia) je 1 - 3 dni.

Vírus chrípky sa ľahko šíri priamym kontaktom, najčastejšie kvapôčkovou infekciou (teda prostredníctvom kvapôčok a aerosólu, ktoré sa uvoľňujú z tela chorého pri kýchaní, kašľaní, ale aj rozprávaní).

Prenos je možný aj kontaminovanými predmetmi, ktoré chorý používa, alebo povrchmi, ktorých sa dotýka (napríklad kľučky, rúčky nákupných vozíkov, držadlá vo vozidlách hromadnej dopravy a podobne).

Vstupnou bránou pre vírus chrípky sú horné dýchacie cesty a očné spojovky.

Jeden chorý môže infikovať pomerne veľké množstvo ďalších ľudí, pričom ideálnym prostredím na šírenie ochorenia sú preľudnené a nevetrané priestory. Deti ochorejú o čosi častejšie ako dospelí. Dôvodmi sú nedostatočne vyvinutý imunitný systém, pobyt v detských kolektívoch a zároveň slabšie hygienické návyky.


Niektorí ľudia si zamieňajú prechladnutie (spôsobené inými typmi vírusov) s chrípkou. Ak prechladnutie nie je komplikované ďalšou infekciou, ochorenie má spravidla iba mierny priebeh. Naopak, chrípka častokrát býva vážnym ochorením, ktoré neradno podceňovať.

V diagnostike sa všeobecní lekári orientujú podľa typických príznakov chrípky a s ohľadom na aktuálnu epidemiologickú situáciu. V prípade potreby lekár môže zvážiť aj výter z nosohltana, ktorý sa laboratórne vyšetrí na prítomnosť chrípkového vírusu.
Príznaky nastupujú náhle a sú intenzívne, pričom môžu pretrvávať až dva týždne.

Liečba chrípky je v kompetencii lekárov. Ochorenie s nimi treba konzultovať, ideálne najskôr telefonicky alebo emailom. Chrípka by sa v žiadnom prípade nemala “prechodiť”, je potrebné ju vyležať a postupovať podľa pokynov lekára. Jej liečba je symptomatická, čiže sa zameriava na úľavu od príznakov (spočíva napríklad v podávaní liekov na zníženie telesnej teploty, proti kašľu, bolesti hlavy, proti zápalu dýchacích ciest a podobne).

Antibiotiká sa pri nekomplikovanom priebehu bežne nepoužívajú, pretože na vírus chrípky neúčinkujú. Používajú sa, iba ak je chrípka komplikovaná sekundárnou bakteriálnou infekciou.

Radi by ste sa dozvedeli viac o tohtoročnej chrípkovej sezóne, získali informácie o očkovaní proti chrípke a spoznali odporúčania k prevencii akútnych respiračných ochorení? Prečítajte si našu online brožúru o aktuálnej chrípkovej sezóne 2023/2024, v ktorej odborníci z úradov verejného zdravotníctva odpovedajú na najčastejšie otázky: https://bit.ly/chripkova-sezona-2023-2024