Hnutie Slovensko: Ministerstvo pod vedením Romana Mikulca nepochybilo. Šutaj Eštok šíril klamstvá

Hnutie Slovensko: Ministerstvo pod vedením Romana Mikulca nepochybilo. Šutaj Eštok šíril klamstvá Foto: Facebok MV SR

Strana Hlas založila svoju kampaň na mnohých klamstvách. Okrem nesplnených sľubov napríklad o plnohodnotných 13. dôchodkoch, ktoré mali byť vyplatené do Vianoc 2023, rozšírili aj klamstvá ako napríklad o tom, že manželka Igora Matoviča vlastní zámok. Jedno z klamstiev, ktoré šíril osobne teraz už minister M. Šutaj Eštok v rámci volebnej kampane, bola lož o nákupe vrtuľníka, pri ktorej kritizoval vtedajšieho ministra vnútra Romana Mikulca a manipuloval verejnou mienkou.

Úrad pre verejné obstarávanie usvedčil ministra vnútra Šutaja Eštoka z klamstva. Polícia vo februári tohto roka zastavila trestné stíhanie, ktoré bolo vedené voči Romanovi Mikulcovi, pretože nie je dôvod pokračovať v procese trestného stíhania.

V týchto dňoch vydal svoje stanovisko k prípadu nákupu vrtuľníka aj Úrad pre verejné obstarávanie. ÚVO konštatuje, že nedošlo k porušeniu zákona vo verejnom obstarávaní. Hovorí, že nezistil žiadne konanie, ktoré by mohlo mať vplyv na výsledok verejného obstarávania. Úrad hodnotil súvislosť priameho zadania, existenciu mimoriadnej situácie, existenciu časovej tiesne a väzbu medzi nimi.

Ministerstvo vnútra vedené ministrom Romanom Mikulcom podľa ÚVO nepochybilo a rozhodlo sa v danej mimoriadnej situácii správne. ÚVO uznal relevantnosť všetkých krokov ministerstva pri nákupe vrtuľníka. „Rozhodnutie Úradu pre verejné obstarávanie vo veci nákupu vrtuľníka, ktoré usvedčilo ministra vnútra z klamstva je poriadnou fackou, ktorú M. Šutaj Eštok dostal od nezávislej inštitúcie,“ povedal exminister vnútra Roman Mikulec.

Nielen Matúš Šutaj Eštok, ale aj Denisa Saková spochybňovali a kritizovali nákup vrtuľníka s tým, že existovali alternatívy – iné vrtuľníky. ÚVO aj v tejto časti dáva za pravdu Romanovi Mikulcovi a jeho ministerstvu. „Nekupovali sme vrtuľníky ako za Kaliňáka, ale kúpili sme aj podľa ÚVO parametrami najlepšiu alternatívu pre potreby Policajného zboru SR, Hasičského zboru SR a Horskej záchrannej služby SR,“ povedal Mikulec.

Na základe výmyslov o nákupe vrtuľníka, ktoré šíril M. Šutaj Eštok podnecoval ľudí, šíril nenávisť a jeho fanúšikovia priali zlo, dokonca smrť Romanovi Mikulcovi. M. Šutaj Eštok rozširoval takmer rok nenávisť len na tejto jednej vymyslenej kauze. „Vyzývam ministra vnútra Matúša Šutaja Eštoka, aby sa postavil k týmto svojim klamstvám ako chlap, ospravedlnil sa a vyvodil svoju časť zodpovednosti za šírenie nenávisti. Zároveň žiadam Petra Pellegriniho, ktorý stál so Šutajom Eštokom a so Samuelom Migaľom na tlačovkách, kde tieto podlé lži šíril jeho nový nástupca v strane Hlas, aby sa zastal predovšetkým všetkých úradníkov, ktorí na tomto verejnom obstarávaní pracovali a ospravedlnil sa im za dehonestáciu ich práce, ktorej sa im od Šutaja Eštoka dostalo,“ dodal exminister vnútra Roman Mikulec.

Reakcia Tlačového odboru Ministerstva vnútra SR: "Rozhodnutie ÚVO akceptujeme, aspoň nevyjdú nazmar milióny eur, ktoré svojvoľne a nekoncepčne na nákup vrtuľníka použil bývalý minister vnútra Roman Mikulec. Na tom, aby sa vrtuľník začal používať, intenzívne pracujeme. Jeho nevyužívanie je spôsobené predbežným opatrením súdu, ktoré spôsobilo zrušenie plánovaných úkonov vyplývajúcich zo zmluvy s dodávateľom, ktoré bolo medzičasom zrušené."