SaS: Poľnohospodári nepotrebujú premiéra v žite, ale férové podnikateľské prostredie (VIDEO) Reprofoto facebook Smer-SD

Kroky premiéra Roberta Fica dnes populisticky smerovali na pole, kde sa odfotil so žatvou. Lenže poľnohospodári podľa strany Sloboda a Solidarita (SaS) nepotrebujú premiéra v žite, ale férové podnikateľské prostredie, spravodlivosť, funkčné súdnictvo či úradníkov, ktorí nešpekulujú. Fico si zjavne myslí, že takto poľnohospodárom a podnikateľom v tomto odvetví dokáže, ako mu na ich práci záleží.

Podľa predsedu SaS Branislava Gröhlinga sú to však len prázdne gestá, keďže malí roľníci a statkári sú touto vládou utláčaní a byrokraticky preťažení. „Ak Robert Fico hovorí o kvalitnom sociálnom dialógu, jednoducho klame. Obracajú sa na nás desiatky poľnohospodárov, ktorých sužujú vyššie dane a odvody a ktorí sú vládou ignorovaní,“ povedal s tým, že fotka so slamou ako signál, že im záleží na poľnohospodároch bez toho, aby povedali, ako im chcú pomôcť, jednoducho nestačí.

„Tak, ako Fico zneužil sviatok sv. Cyrila a Metoda na šírenie nenávisti, rovnako zneužil poľnohospodárov na jeho vlastnú reklamu. Nech povie, čo spravil pre vidiek a farmárov za ostatných 12 rokov. Kde je diaľnica do Košíc? Kde je regionálny rozvoj? Kto pritiahol zamestnávateľov do odľahlých regiónov? Kde sú eurofondy na rozvoj vidieka? Za Ficovej vlády ich nedostávali farmári, ale tiekli jeho kolegyni zo Smeru na betónové plochy. Tá teraz stojí pred súdom,“ uviedol Branislav Gröhling, ktorý sa pýta, či si takto premiér predstavuje podporu vidieka.

Predseda vlády zrejme považoval podľa poslanca NR SR za SaS Alojza Hlinu dnešné chodenie po poli za kľúčový parameter pomoci poľnohospodárom. Vravel, ako je všetko v poriadku, ako ekonomika šliape, ako stúpajú vklady v bankách, že v poriadku sú reálne mzdy. Hlina však upozornil, že takto to nefunguje. „Neodznelo nič, čo by pomohlo poľnohospodárom. Dokonca to povedal tak, že neschopnosť vlády predal ako úspech, keď Pôdohospodárska platobná agentúra vyplatila farmárom priame platby do konca júna. Upozorňovali sme, že situácia je zlá, že platby mrznú, keďže štandardne sa vyplácalo 90 percent platieb už v decembri. A premiér o pol roka povie, že blahoželá,“ vysvetlil A. Hlina s tým, že žijeme v dvoch paralelných svetoch.

Poľnohospodári podľa jeho slov nepotrebujú premiéra v žite. „Potrebujú férové podnikateľské prostredie, spravodlivosť, funkčné súdnictvo aj úradníkov, ktorí nešpekulujú, ako z nich vyťahovať viac a viac peňazí. Potrebujú pozemkové právo, funkčné softvéry, ale aj to, aby poľovníci neničili úrodu. Potrebujú férové prideľovanie podpory,“ povedal Alojz Hlina. Premiér nemal ísť na žatvu, ale ak chcel vyslať signál, mal ísť na Horehronie, kde čoskoro padnú lesy popolom. „Mal ísť tam a pýtať sa ministra Takáča, čo sa tam deje,“ dodal na záver.