SaS: Tender ministerstva dopravy za 8 miliónov eur je nonsens

Strana Sloboda a Solidarita (SaS) vyzýva ministra dopravy Jozefa Ráža ml., aby zrušil verejné obstarávanie na poradenské služby za takmer 8 miliónov eur od externej firmy a začal pracovať, ako sa na ministra patrí.

 

Minister J. Ráž ml. sa púšťa do obstarávania poradenských služieb, pričom všetky poznatky a vedomosti má v gescii svojho ministerstva dostupné. Podľa predsedu SaS a poslanca NR SR Branislava Gröhlinga sa ministrovi kopí agenda a miesto toho, aby ju riešil, ide poslať hore komínom ďalších 8 miliónov eur - na poradenské služby. „To ministerstvo dopravy, ktoré zamestnáva 1500 ľudí. Na platy dáva viac ako 50 miliónov eur. Ale ponúka 8 miliónov eur tomu, kto mu poradí, ako má opravovať mosty na Slovensku. Toto je nonsens, ktorý je možný len za vlád Smeru. S takýmto nehospodárnym míňaním peňazí nám všetkých rozhodne nemôžeme súhlasiť,” upozorňuje Branislav Gröhling a dodáva, že kým vláda rozhadzuje, kde sa dá, Slovákom a Slovenskám zvýšujú dane a dovody, živnostníkom plánujú zrušiť paušálne výdavky, zamestnancom štátnej a verejnej správy odmietajú zvýšiť platy o infláciu a obyčajní ľudia sa z vlastného skladajú na opravu nemocnice pre najkrehkejšie bábätká.

Poslanec za SaS Marián Viskupič upozorňuje, že ministerstvo dopravy má dokonca rozpočtovú organizáciu Slovenská správa ciest (SSC), ktorej základným zmyslom fungovania je výstavba a rekonštrukcie na cestách 1. triedy. „Napriek množstvu vlastných zamestnancov, napriek vlastnej organizácii zriadenej na tento účel, sa ministerstvo rozhodlo minúť ďalších takmer 8 miliónov na externé poradenské služby. Je to rozumné hospodárenie s verejnými financiami? Ťažko. Ak má ministerstvo už teraz k dispozícii taký obrovský personál a rozpočet, ak máme rozpočtovú organizáciu zriadenú priamo na tento účel, prečo je potrebné platiť ďalšie milióny externým poradcom?“ pýta sa na nehospodárne konanie, za ktoré nesie plnú zodpovednosť Jozef Ráž. Jediný reálny výsledok podľa neho bude, že Slovensko už nikdy neuvidí spomínaných 8 miliónov eur.

Ďalším nezmyslom je podľa Viskupiča úmysel opravovať mosty cez PPP projekty, čo vytvára nové riziká. „PPP projekty sú spravidla využívané na budovanie nových komplexných úsekov ciest, ale nie na už existujúcu infrašturkúru. Opravovať existujúce mosty prostredníctvom PPP projektov by znamenalo, že tie by štát odovzdal na 25-30 rokov do vlastníctva súkromného investora. Predstavte si, že súkromný investor bude mať vo vlastníctve všetky premostenia na cestách 1.triedy. Investor však môže mať rôzne motivácie a priority, ktoré nemusia byť vždy v súlade s verejným záujmom. V najhoršom prípade to môže viesť k situáciám, kedy by sa investor rozhodol škodiť štátu a napríklad obmedziť dopravu,“ upozorňuje Viskupič a dodáva, že

Viskupič zdôrazňuje, že máme na cestách I. triedy 1 120 premostení, a je až neuveriteľné, že 1 089 z nich spadá do kategórií 4, 5, 6 a 7 – teda mostov, ktoré si vyžadujú opravy a údržbu. „Toto číslo samo o sebe naznačuje, že stav našej infraštruktúry je alarmujúci a ministerstvo dopravy musí konať,” hovorí a pripomína, že tento stav nevznikol dnes, ani včera a ani pred tromi rokmi.

Minister dopravy Jozef Ráž by mal podľa strany SaS miesto schovávania sa a vymýšľania absurdných nápadov od hlavnej stanice v Stupave až po potrebu radiť sa s niekým za 8 miliónov, konečne niečo robiť. Potrebujú to nielen naše mosty, ale aj diaľnice ci železnice.