SaS: Vláda chce novou daňou zdaniť výplaty na účtoch či platby kartou. Sme dôrazne proti!

SaS: Vláda chce novou daňou zdaniť výplaty na účtoch či platby kartou. Sme dôrazne proti! Ilustr. foto: 365bank

Strana Sloboda a Solidarita (SaS) s rozhorčením upozorňuje na zámer vlády Roberta Fica a ministerstva financií priniesť novú daň na bezhotovostné transakcie.

„Vláda chystá novú daň, ktorá sa dotkne úplne každého. Táto nová socialistická daň sa má podľa našich informácií, ale aj podľa zverejnených informácií z médií, týkať bežnej platby kartou, bezhotovostného prevodu, vašej výplaty na účet či výberu peňazí z bankomatu. Predstavte si, že štát s ministrom Kamenickým sa rozhodli, že keď vám príde čistá mzda od vášho zamestnávateľa do banky, tak štát zamestnávateľovi strhne ešte nejaké percento len pre to, že vám ju nedal v hotovosti, ale poslal vám ju na účet. Fico s Kamenickým plánujú zdaniť vašu výplatu! Toto je nehorázne a absurdné,“ uviedol predseda SaS Branislav Gröhling.

Predseda SaS nerozumie, aké nezmyselné návrhy zamýšľa vláda Roberta Fica v snahe konsolidovať verejné financie. „Dôrazne žiadame ministerstvo financií, konkrétne Ladislava Kamenického, ale aj premiéra Roberta Fica, aby upustili z vytvorenia novej dani z bankových prevodov. Začnite konsolidovať od seba, od svojich platov, nezmyselných výdavkov a nefungujúcich ministerstiev,“ vyhlásil Gröhling.

Podľa podpredsedu SaS Mariána Viskupiča sa s krokmi ministerstva financií nemôže strana Sloboda a Solidarita v žiadnom prípade stotožniť. „Zdaniť bankové operácie je ako zdaniť človeku dýchanie. Nová daň z bankových prevodov sa totiž dotkne úplne každého. Podľa vzoru Maďarska plánuje ministerstvo financií zdaňovať aj bežné prevody z účtu na účet, posielanie výplaty, platenie faktúr, platby kartou či výber z bankomatov. Podľa odhadov, ktoré sa ku nám dostali, celkové výnosy majú byť nasledovné- štátne inštitúcie zaplatia 46 miliónov eur, domácnosti 43 miliónov a 566 miliónov eur podniky. Spolu 655 miliónov eur. Po odpočítaní toho, čo zaplatia štátne inštitúcie a predpokladaného zníženia výnosu DPPO o 60 miliónov plánuje štát takto získať v čistom 550 miliónov eur,“ uviedol Marián Viskupič.

Strana SaS však upozorňuje, že hoci ministerstvo financií počíta s tým, že najväčší dopad bude mať daň na podnikateľské subjekty, zásadne sa dotkne bežného občana. „V konečnom dôsledku, každú daň zaplatí, konečný spotrebiteľ, teda občan. Navyše, po ďalších prekážkach zo strany Ficovej vlády, budú podnikatelia opäť šikanovaní a zdaňovaní za úspech a za to, že dávajú ľuďom prácu. Miesto priaznivého podnikateľského prostredia tu máme nové žmýkanie a hádzanie nových polien pod nohy a aj ďalšiu byrokraciu s tým spojenú. Vyzývame ministerstvo financií a vládu Roberta Fica, aby okamžite zastavili akékoľvek ďalšie úvahy a kroky pre zavedenie novej dane z bankových prevodov. Za čo máme ešte platiť dane? Za to, že dýchame? Čo bude ďalšie? Toto je cesta do pekla a z tohto miesta chcem ubezpečiť občanov, že my budeme proti takýmto krokom a ďalším daniam odhodlane bojovať,“ povedal Marián Viskupič.

Ak chce vláda šetriť, má podľa predstaviteľov SaS začať od svojich sľubov. „Robert Fico tvrdil, že si vie predstaviť 30 % prepúšťanie úradníkov na ministerstvách. Realita je však taká, že tento rok máme o takmer 15 tisíc zamestnancov štátu viac oproti roku 2023. No a tiež potrebujeme o 1,4 miliardy eur viac peňazí na mzdy oproti minulému roku. Ak chce vláda šetriť, tu má jasný príklad, ako to môže spraviť efektívne, jednoducho, ešte aj dodrží svoje sľuby a nepocítia to ani občania vo svojich peňaženkách,“ uzavrel Viskupič.