SaS: Štát príde pre neschopnosť Eštoka o 600- tisíc eur

SaS: Štát príde pre neschopnosť Eštoka o 600- tisíc eur Ilustr. foto: FB MV

Strana Sloboda a Solidarita (SaS) poukazuje na absolútnu neschopnosť ministra vnútra Matúša Šutaja Eštoka, ktorá bude pre meškajúce pasy stáť štátnu kasu viac ako pol milióna eur.

„Na problém meškajúcich pasov sme upozorňovali už na prelome mája a júna. Písali nám totiž desiatky občanov, ktorí čakali na pasy niekoľko týždňov, hoci si ich vybavovali v predstihu pred dovolenkou. Nával žiadostí o pasy vznikol najmä kvôli zvýšeniu správnych poplatkov. Keďže to naplánovali takto babrácky pred letnou sezónou, výsledkom je katastrofa. Vláda Fica sa totiž rozhodla, že zvýšia od apríla poplatky za pasy o viac ako 50 %. Takže predvolebné sľuby o lacnejších potravinách, cenách benzínu či hypotékach boli len absurdné klamstvá na oklamanie svojich voličov. Realita je však taká, že ministri si zvýšili platy na 8 tisíc eur mesačne, zločincom sa znížili tresty a obyčajným slušným pracujúcim ľuďom zvýšili poplatky a dane. Toto je nehoráznosť farizejskej a populistickej vlády Roberta Fica,“ upozornil predseda SaS Branislav Gröhling.

Teraz štát zaplatí poplatky a odškodné všetkým, ktorým pasy meškali. „Z našich daní sa poskladáme na 600- tisíc eur, o ktoré príde štát len pre to, že Šutaj Eštok manažérsky zlyhal. Miesto toho, aby tento problém riešila vláda s Eštokom už tri mesiace dozadu, tak radšej sme tu opäť raz mali mimoriadnu schôdzu parlamentu o štvrtej oprave Trestného zákona, ktorá znižuje tresty pre zločincov a mafiánov. Toto je absolútne zlyhanie ministra vnútra Matúša Šutaj Eštoka. Teraz budeme svedkami reakcie minsiterstva, ako za chýbajúce čistopisy môže opozícia, bývalá vláda Hegera, Ódora či nebodaj Radičovej. Všetko budú len obyčajné výhovorky a klamstvá. 600- tisíc eur by mal zo svojho vrecka zaplatiť samotný Eštok. Nech sa páči, môže prípadne založiť svoje niekoľkotisícové hodinky,“ hovorí Gröhling.

Podľa poslanca NR SR Juraja Krúpu ide o manažérske zlyhanie Šutaj Eštoka, na ktoré strana SaS upozorňovala opakovane. „Tento človek nevie riadiť rezort vnútra. Nedokazuje to len nespokojnosť policajtov a hasičov, ale aj kritická infraštruktúra a najnovšie aj problém s pasmi. Kvôli neschopnosti Eštoka riešiť pasy totiž prídeme o viac ako pol milióna eur. Ministerstvo vnútra sa opakovane vyhováralo na chýbajúce čistopisy. Realita je však taká, že už v septembri 2023 bolo ukončené verejné obstarávanie na dodávateľa čistopisov. Všetko bolo pripravené na podpis zmluvy. Keby ale Eštok neriešil Čurillovcov a nižšie tresty pre mafiánov a podpísal pripravené zmluvy, nemuseli sme mať takýto problém. Teraz štát zaplatí za meškajúce pasy 21-tisíc ľuďom, čo nás bude stáť viac ako 600- tisíc eur. Miesto avizovaného získania peňazí za vyššie správne poplatky, sa udeje presný opak. Eštokovi musí byť táto suma zosobnená, tento človek nesie plnú zodpovednosť za to, že štátna kasa príde o pol milióna eur,“ povedal Juraj Krúpa.

Strana SaS zároveň poukázala aj na nečinnosť ministerstva vnútra a vlády SR pri konaní Maďarska, ktoré otvára hranice aj Rusom a Bielorusom. „Pripomínam, že Rusko sme vyhlásili za teroristický štát na základe toho, čo vykonáva už takmer 900 dní na Ukrajine a ja si za tým stojím. Títo teroristi by tak vďaka Orbánovi dostali nielen pracovné povolenie, ale aj bianko šek na voľný pohyb po Schengene. Bez akejkoľvek ďalšej kontroly. Toto je absolútne neprijateľné bezpečnostné riziko, na ktoré môžu doplatiť aj obyvatelia Slovenska. Čudujeme sa, že zrazu slovenskej vláde nezáleží na ochrane občanov Slovenskej republiky pred cudzincami, ktorí sem prídu s falošnými dokladmi a pod falošnou zámienkou obohatiť maďarský pracovný trh. Sme zvedaví, ako bude minister Šutaj Eštok chrániť hranicu a brániť Slovenskú republiku pred príchodom teroristov z Ruska,“ uzavrel Juraj Krúpa.