Koalícia oklamala ľudí: Ceny potravín ani po roku Ficovej vlády nezlacneli

Súčasná vláda deklarovala, že bude bojovať za zníženie cien potravín. Peter Pellegrini aj Robert Fico sľubovali lacnejšie potraviny. Aj Andrej Danko v kampani pred eurovoľbami mal bilboardy o tom, ako zastaví zdražovanie. Prešiel už takmer rok od ich nástupu k moci a ceny potravín počas vlády Roberta Fica i pôsobenia prezidenta Petra Pellegriniho v úrade sa ich sľuby nenaplnili.

 

Hnutie SLOVENSKO nakúpilo už štvrtý krát rovnaký potravinový kôš v tom istom čase, v tom istom reťazci na Slovensku a v Poľsku a výsledok je stále rovnaký. Na Slovensku nakupujeme potraviny o 50 % drahšie. Ostatný nákup na Slovensku stál 76 EUR a v Poľsku 51 EUR. Aj keby sme pripustili, že by vládna koalícia presadila zníženie DPH na potraviny na 0 %, vždy by to bola len kozmetická úprava cien a Slováci by nakupovali stále drahšie ako Poliaci.

„V súčasnej vláde sú len diletanti a sľubotechny, ktoré nič nerobia pre ľudí. Zvýšili ľuďom viac ako 900 poplatkov, zvyšujú dane a odvody, siahajú ľuďom na úspory v druhom dôchodkovom pilieri, idú zobrať deťom daňové bonusy, ochudobňujú rodiny, nevedia pridať policajtom, ale sebe zvyšujú príjmy o 5 tisíc mesačne, udeľujú si doživotné renty aj amnestie, ale na to, aby znížili ľuďom ceny potravín tak, ako sľúbili, tak na to peniaze nenájdu,“ povedal člen finančného výboru Július Jakab.

Minister Takáč, v ktorého gescii je daná téma, je nečinný a nenapĺňa sľuby koalície, ktoré dala ľuďom pred voľbami a minister financií Kamenický napriek tomu, že si dal vypracovať štúdiu, ktorá hovorí o tom, že na Slovensku sú o 39 % drahšie potraviny ako v okolitých krajinách, rozhodol, že s cenami potravín netreba robiť nič.

„Najviac času v parlamente – viac ako 200 hodín sme venovali novelám Trestného zákona, ale ceny potravín nie sú ani zďaleka prioritnou témou v NR SR tak, ako sľubovali Smer a Hlas pred voľbami. Robert Fico hovoril, že práve toto bude téma číslo 1. Minister Takáč a táto vláda neurobili s cenami nič a zdá sa, že už tento rok s cenami potravín, ani nič neurobí. Budú skôr zvyšovať poplatky a dane, o ktorých už hovoria,“ povedal člen výboru pre životné prostredie a pôdohospodárstvo Rastislav Krátky.

Desiatky tisíc rodín na severe Slovenska chodia bežne nakupovať do Poľska. Aj keď zaplatia za cestu, aj tak sa im to oplatí. Premiér Fico a minister Kamenický presviedčajú ľudí, že ceny potravín klesajú, ale opak je pravdou. Opierajú sa o akcie v obchodoch. Sľubujú zníženie DPH, ale v porovnaní s Poľskom budeme mať stále vyššiu cenu potravín.

„Mnoho dôverčivých ľudí uverilo Ficovi a Pellegrinimu, ktorí celé Slovensko oklamali. Nečudujme sa, ale týmto „sociálnym demokratom“, keď ich minister pôdohospodárstva príde k mamičke na guľáš v tričku, ktoré stojí 1200 EUR. Máme ministra pôdohospodárstva, ktorý aj takto symbolicky pľuje do očí poľnohospodárom, ktorým zadržiaval dotácie a tí si museli požičiavať od rodiny, či brať rôzne úvery, aby zasiali. Minister im ukazuje, že on je niečo viac. Na vláde si sám sebe aj s Ficom a ostatnými vo vláde schválili 5000 EUR mesačne navyše, tak si môže kúpiť takéto tričko. Ľudia, ako Takáč nemajú vôbec žiadne sociálne cítenie. Ak od nich chceme, aby sa pozreli na to, aké sú ceny potravín a z čoho žijú slovenské domácnosti a ľudia, tak to je ako keby sme chceli od toho, čo nemá nohy, aby bežal,“ povedal líder hnutia SLOVENSKA Igor Matovič a dodal: „Títo ľudia ani netušia koľko stojí mlieko, ako to predviedol Erik Tomáš. Títo zlodeji žijú v inom svete, nemajú predstavu o problémoch ľudí, ale vedia dokonale klamať. Ľudia im dali hlasy a rok márne čakajú na riešenie. Títo „sociálni demokrati“ však skutočné riešenia odmietajú.“

Spôsob, ako túto situáciu s cenami potravín vyriešiť navrhlo Hnutie SLOVENSKO už na minulej schôdzi. Ide o návrh zákona, ktorým by boli reťazce pôsobiace vo viacerých krajinách Európy prinútené prispôsobiť ceny krajine v našom susedstve, ktorá má ceny potravín najnižšie. Všetci koaliční poslanci boli proti tomu, aby za rovnaké potraviny platili rovnako, ako Poliaci. Tento návrh zákona bude hnutie SLOVENSKO predkladať opätovne.