Toto je klamstvo Tomáša Tarabu o medveďoch

Toto je klamstvo Tomáša Tarabu o medveďoch Ilustr. foto: Facebook My sme les

Medvede sa aj naďalej strieľajú podľa „starej“ legislatívy, Tarabova novela zákona bola zbytočná.

Minister životného prostredia Tomáš Taraba nedávno tvrdil, že vďaka zmene legislatívy, ktorú inicioval, bolo na Slovensku eliminovaných už viac ako 71 medveďov.

Taraba doslovne napísal: "Slovensko má vďaka legislatívnym zmenám, ktoré som inicioval na vláde a v parlamente pred pár mesiacmi, dostatočné efektívne nástroje, ktoré sú v súlade aj so smernicou EÚ, aby sme medvede predstavujúce riziko pre ľudí vedeli rýchlo eliminovať. Jediné čo sa vyžaduje pre zrýchlené konania, mať vyhlásenú mimoriadnu situáciu. Takto už bolo eliminovaných vyše 71 medveďov."

Má to však jeden háčik.

Tarabova novela zákona nadobudla platnosť v júni tohto roka. Spočívala v doplnení nového dôvodu na povolenie výnimky z ochrany chránených druhov, ktorým je podľa § 40 ods. 3 písm. f) zákona o ochrane prírody a krajiny vyhlásenie mimoriadnej situácie v súvislosti s nežiadúcim výskytom medveďa hnedého.

Podľa oficiálnej odpovede ministerstva životného prostredia, však ministerstvo ku dňu 09.09.2024 nevydalo žiadnu výnimku na odstrel medveďa hnedého. Mesiac pred tým, ku dňu 09.08.2024, však bolo odstrelených už 46 medveďov.

Tarabova argumentácia, že 71 medveďov bolo zastrelených na základe novely zákona tak evidentne nesedí. Väčšina, ak nie všetkých 71 medveďov, bolo zastrelených na základe ustanovení zákona, ktoré Tomáš Taraba v minulosti verejne kritizoval, a ktoré boli platné aj pred jeho nástupom na ministerstvo.

„Ukazuje sa, že Tarabova novela zákona bola úplne zbytočná,“ hovorí Marek Kuchta z iniciatívy My sme les.