Vláda vrazila dýku obyčajným ľuďom do chrbta

Vláda vrazila dýku obyčajným ľuďom do chrbta

Slovensko hospodárilo za našich vlád lepšie, ako priemerná krajina eurozóny. Vláda, ktorej sme boli súčasťou tvorila deficit v priemere 4 miliardy, ktoré išli na pomoc ľuďom. Vláda R. Fica tvorí deficit v priemere 7 miliárd EUR a zaťažila občanov tak, že zvýšila ľuďom odvody, zvýšila viac ako 900 poplatkov a pokračuje vo vykrádaní peňaženiek ľudí. Dôchodcovia nedostali sľúbené dôchodky. Konsolidačným balíkom vezmú každému obyvateľovi Slovenska 500 EUR. Sebe však zvýšili platy o 5 tisíc EUR. Ficova vláda porušila všetky svoje sľuby a od ľudí vytiahla 1,3 miliardy v tomto roku a v budúcom roku 2,7 miliardy EUR.

Rozpočet verejnej správy má byť v budúcom roku 66,5 miliardy EUR. V najťažších hospodárskych krízach, ktorým čelila Matovičova vláda to bolo 45 miliárd EUR. Napriek tomu, že vláda nečelí žiadnym krízam, má omnoho vyšší deficit.

Rezort obrany pod vedením R. Kaliňáka dostane o 32 % viac ako v predchádzajúcom roku - ide o nárast v rozpočte z 2,1 na 2,8 miliardy EUR, ktoré chce vláda minúť na zbrojenie. Zvýšnie sumy pre tento rezort chce vláda získať od občanov práve zo zvýšenej DPH na 23 %.

„Ľuďom zvyšujú dane a tie peniaze nalejú do zbrojárskych zákaziek. Kamenického rozpočet na budúci rok je dýkou do chrbta obyčajných ľudí. Prináša pre zbrojárske firmy hojno a pre obyčajných ľudí nič. Vyzývame vládu R. Fica, aby navýšenie 700 miliónov EUR na zbojenie vrátili ľudom znížením DPH naspať. V rozpočte sú ešte sumy 420 miliónov a 750 ďalších miliónov, ktoré podrobne vôbec nerozpísali a nie je jasné na čo ich chcú minúť,“ povedal člen finančného výboru Július Jakab.

Vláda navyše sľubovala, že ušetrí na 30 % znížení štátnych zamestnancov, kde sa mali ušetriť stámilióny EUR. Počet štátnych zamestnancov sa však medziročne z 2023 na 2024 zvýšil o 5 tisíc a plán, ktorý si vláda napísala na ďalšie obdobie z 2024 na 2025 je naplánovaný nárast znova o 5 tisíc zamestnancov. Súčasná vláda vyčlenila v rozpočte na energopomoc 235 miliónov EUR. Vláda Igora Matoviča dala na tento účel ľuďom 3,4 miliardy EUR.

„Vláda vás ožobračí, ošklbe, zoderie z kože a tie peniaze, ktoré vám vláda vyberie skončia v zbrojárskych firmách,“ doplnil Július Jakab.
V roku 2020 bol rozpočet do zdravotníctva 5,6 miliardy EUR. Bolo to v čase pandémie. V nasledujúcom roku chce vláda dať do zdravotníctva rekordných 9,6 miliardy EUR. Napriek tomu berú zdravotníkom z ich platov.

„Najväčšiu cenu v zdravotníctve má personál. Všetky krajiny v Európe sa bijú o zdravotníkov a Ficova vláda im berie v budúcom roku 219 miliónov EUR. Čo sa deje s peniazmi, ktoré vláda nalieva do zdravotníctva, keď sociálny štandard zdravotníkom pri rekordnom rozpočte v zdravotníctve znižujú?,“ opýtal sa exminister zdravotníctva Marek Krajčí.