Ženy skríningovú mamografiu prsníkov výrazne zanedbávajú. „Ružový október“ pripomína dôležitosť prevencie

Ženy skríningovú mamografiu prsníkov výrazne zanedbávajú. „Ružový október“ pripomína dôležitosť prevencie

Každoročne si ho pripomíname ako „Ružový október“ – mesiac, ktorý je venovaný zvyšovaniu povedomia o rakovine prsníka a dôležitosti prevencie. Dáta Všeobecnej zdravotnej poisťovne (VšZP) ukázali, že ženy prevenciu výrazne zanedbávajú. Počet mamografických vyšetrení na základe pozvánky od zdravotnej poisťovne klesol medziročne o polovicu. Hoci rakovina spočiatku nebolí, diagnóza môže byť fatálna. Rakovina prsníka postihne každú jedenástu Európanku. Najväčšia zdravotná poisťovňa sa preto aj tento rok zapája do národnej osvetovej akcie s názvom „Ružový október“ a vyzýva na prevenciu.

 

Úmrtnosť na rakovinu je na Slovensku jedna z najvyšších v Európe. Podľa dát OnkoAliancie na Slovensku ročne pribudne vyše 40-tisíc pacientov. Rakovinu totiž odborníci veľmi často diagnostikujú až v pokročilom štádiu. Pritom až 30 – 50 % nádorových ochorení by sme dokázali predísť. Problémom je, že rakovina nebolí a v počiatočných štádiách sa šíri nenápadne, často bez akýchkoľvek príznakov. Medzi najčastejšie zhubné nádorové ochorenia u žien patrí práve rakovina prsníka. Podľa dát Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) spôsobila rakovina prsníka v roku 2022 celosvetovo až 670-tisíc úmrtí. Počas života sa s ňou stretne každá jedenásta Európanka. Ak sa však ochorenie diagnostikuje včas, je vysoká šanca na úspešnú liečbu.

Poistenky VšZP do 40 rokov majú nárok na preventívne vyšetrenie prsníkov ultrasonografiou (USG), staršie ženy do 69. roku na mamografické vyšetrenie raz za dva roky. Ženy by tiež mali myslieť aj na samovyšetrenie prsníkov, a to každý mesiac. 

Na vyšetrenie sme pozvali desaťtisíce žien

VšZP v roku 2023 zaslala svojim poistenkám vo veku 50 až 69 rokov, ktoré už viac ako 2 roky neboli na preventívnej prehliadke, 57 600 pozvánok na skríningové mamografické vyšetrenie prsníkov. „Preventívne vyšetrenie však absolvovalo iba 2 707 z nich. Predstavuje to len 4,7 % z pozvaných, čo je o viac ako dve tretiny nižšia účasť ako rok predtým,“ zdôrazňuje manažérka komunikácie a hovorkyňa VšZP Marianna Bublavá. Platnosť pozvánky je 6 mesiacov. Z celkového počtu vyšetrení vykonaných v roku 2023 na základe pozvánok sa podarilo zachytiť 240 abnormálnych nálezov, čo predstavuje takmer 9 %. Od spustenia skríningu VšZP eviduje celkovo 786 podozrivých nálezov.

Celková miera prevencie klesla medziročne o polovicu

Mamografické vyšetrenie prsníkov v roku 2023 celkovo absolvovalo 41 271 žien, čo predstavuje 11 %. Počet vyšetrení však oproti roku 2022 klesol na polovicu. Dôvodom môže byť periodicita vyšetrenia (každé 2 roky), nedostatok certifikovaných mamografických pracovísk, dlhé čakacie doby alebo nezáujem o skríning.

15. október – Svetový deň zdravých pŕs

Tento deň je špeciálne venovaný prevencii a informovanosti o zdraví prsníkov s cieľom podporiť ženy v tom, aby si vážili svoje zdravie a venovali mu patričnú pozornosť. Ružovému októbru sa aj tento rok hrdo hlási aj Všeobecná zdravotná poisťovňa, ktorá sa aktívne zapája do šírenia povedomia o prevencii rakoviny prsníka. Počas tohto mesiaca chceme opäť podporiť všetky ženy, aby sa o svoje zdravie starali a aby prevencia nebola niečím, čo odkladajú na neskôr.

VšZP sa preto spojila s občianskym združením NIE RAKOVINE a radi vás privítame na našich aktivitách v rámci Ružového októbra, kde sa môžete dozvedieť viac o tom, ako pravidelná starostlivosť o zdravie prsníkov dokáže zachrániť životy. Stretnúť nás môžete 18. októbra na podujatí v bratislavskom OC Nivy, kde budeme poskytovať užitočné informácie, poradenstvo o preventívnych vyšetreniach a podporovať ženy, aby nezabúdali na dôležitosť včasnej diagnostiky.

Naše verné poistenky môžu v rámci vernostného programu Vernosť+ využiť benefit Psychológ+. Môže byť neoceniteľnou pomocou pre pacientky s rakovinou prsníka, ktoré čelia nielen fyzickým, ale aj emocionálnym výzvam spojeným s touto diagnózou. Rakovina prsníka často prináša so sebou stres, úzkosť, depresiu či strach z budúcnosti. Psychologická podpora môže pomôcť lepšie zvládať tieto pocity a podporiť pacientky v boji s chorobou. Psychológ+ poskytuje prístup k profesionálnej psychologickej pomoci, a to bez potreby osobného stretnutia. Služba je dostupná online a konzultácia s psychológom prebieha z pohodlia domova.