Za prídavné zariadenia k mobilu, ktoré spôsobujú rušenie, hrozí pokuta

Úrad pre reguláciu elektronických komunikácií a poštových služieb (RÚ) upozorňuje verejnosť, že prídavné zariadenie k mobilnému telefónu – goTenna, ktoré má zabezpečiť spojenie medzi dvoma účastníkmi aj v miestach bez signálu mobilného operátora, je určené pre americký trh a v Slovenskej republike by mohlo spôsobiť rušenie zariadení mestskej polície, železníc a obranných systémov.

Za používanie týchto zariadení bez povolenia hrozí pokuta až do výšky 300 tis. eur.

Zariadenia goTenna ešte len majú prísť na americký trh, ale o ich funkcii už informovali aj niektoré slovenské médiá. Zariadenie sa podľa publikovaných informácií spáruje s mobilným telefónom cez Bluetooth a umožňuje posielať správy inému užívateľovi, ktorý má takéto zariadenie.

RÚ na základe publikovaných informácií zisťoval podrobnosti o zariadeniach. Tieto zariadenia budú pracovať v pásme 151 – 154 MHz s výkonom 2 W. Na území Slovenskej republiky môžu byť v tomto pásme používané len zariadenia, ktoré majú individuálne povolenie od RÚ. Za používanie zariadení bez povolenia hrozí právnickým osobám alebo fyzickým osobám – podnikateľom pokuta až do výšky 300 tis. eur.

Fyzickým osobám hrozí pokuta až do výšky tisíc eur. Navyše toto frekvenčné pásmo využívajú komunikačné zariadenia mestskej polície, železníc a obranných systémov, ktoré by mohli byť rušené zariadeniami goTenna.