Skupine Slovak Telekom v roku 2015 jej rástli výnosy, zákazníci mobilných služieb, pevného internetu a TV služieb

Skupine Slovak Telekom v roku 2015 jej rástli výnosy, zákazníci mobilných služieb, pevného internetu a TV služieb Foto: Telekom

 „Skupina Slovak Telekom za rok 2015 zaznamenala historický míľnik na telekomunikačnom trhu. Po 7 rokoch poklesu výnosov i zmenšovaní sa celého trhu sa vrátila k rastu.

 

 

Je to vynikajúci výsledok všetkých častí Skupiny, pod ktorý sa podpísala stabilizácia výnosov z tradičných služieb spojená s rastom výnosov v nových oblastiach podnikania a výborná výkonnosť dcérskych firiem. V oblasti pevnej siete sa potvrdzuje úspech Chytrých balíkov i nového konceptu Magenta 1. Silná pozícia Magio TV a exkluzívny obsah sú ťahúňmi balíkov služieb. B2B segment zaznamenal predovšetkým úspechy v oblasti výnosov z IT služieb, ktoré sa medziročne zvýšili o 130%. Mobilná oblasť má za sebou náročný, ale úspešný rok: dosiahnuť rast počtu mobilných zákazníkov a zároveň ich hodnoty je pri súčasnom stave na trhu výborný výsledok. Nepoľavujeme v investíciách do zákazníkov či sietí, o čom svedčí aj pokrytie LTE siete pre viac ako 75% populácie a dva certifikáty Best in Test v teste kvality mobilných sietí. Aj dcérske spoločnosti majú za sebou úspešný rok, pričom DIGI Slovakia a Zoznam dosiahli silný dvojciferný rast výnosov," uviedol Miroslav Majoroš, predseda predstavenstva skupiny Slovak Telekom.

Výnosy Skupiny a dcérskych spoločností
Za rok 2015 dosiahla Skupina Slovak Telekom celkové konsolidované výnosy 782,9 milióna eur, ktoré v porovnaní s rokom 2014 vzrástli o 2%. Od roka 2008 sa Skupina neustále usilovala zastaviť pokles výnosov, ktorý bol spôsobený najmä viacerými formami regulácie či trhovou situáciou. Návrat k medziročnému rastu výnosov dokazuje výbornú finančnú kondíciu Skupiny.

Aj pri miernom medziročnom poklese dosahuje Skupina naďalej aj silnú profitabilitu. Prevádzkový zisk EBITDA vykázaný za rok 2015 je vo výške 296,1 milióna eur, hoci Skupina investovala značný objem prostriedkov do bázy zákazníkov, napríklad v podobe výrazného dotovania koncových zariadení počas vianočného obdobia.

Všetky dcérske spoločnosti zaznamenali medziročný rast výnosov za dvanásť mesiacov roka 2015. Najvyšší rast zaznamenala opäť DIGI Slovakia, až na úrovni 15%, pričom jej výnosy dosiahli 33,9 milióna eur. Je to skvelý výsledok a potvrdil úspech Novej DIGI ponuky i štart nových služieb ako Digi Go.

Aj výnosy Zoznam a Zoznam Mobile rástli medziročne dvojciferne a to o 13%. Vďaka silnému štvrtému štvrťroku sa výnosy vyšvihli až na 8,6 milióna eur.

Výnosy dcérskej spoločnosti PosAm stúpli voči minulému roku o 7 percent na úroveň 42,8 miliónov eur. Aj v prípade PosAmu bol silný najmä záver roka, keď v poslednom kvartáli dosiahol PosAm výnosy 15,8 milióna eur.

Oblasť pevnej siete
Samotná oblasť pevnej siete dosiahla silnú úroveň výnosov, reflektuje výborné výsledky predaja Chytrej ponuky i Magenta 1.

Magenta 1 sa stala novým konceptom predaja fixných a mobilných služieb v roku 2015. Po jej predstavení začiatkom marca Telekom pokračoval v jej rozširovaní: do kombinácie pridal hlasové programy či predplatené karty Easy. Koncom leta sprístupnil Magenta 1 aj pre malé firmy a podnikateľov. Vo vianočnej ponuke predstavil aj malý balíček služby Magenta 1: už jedna pevná a jedná mobilná služba prinesú zákazníkovi špeciálne výhody navyše.

Hlavným ťahúňom predaja pevných služieb je digitálna televízia. Magio TV ponúka výborné funkcie a exkluzívny obsah: Ťuki TV (špeciálny detský kanál vytvorený v spolupráci s TV JOJ odštartoval v júni) i UEFA Liga majstrov a postupne si získala silnú pozíciu v oblasti platenej televízie. K 1.7.2015 Telekom výrazne rozšíril aj ponuku mobilnej televízie Magio TV Go.

K 31. decembru 2015 mala Skupina Slovak Telekom už 493 tisíc zákazníkov digitálnej TV. Rástol aj celkový počet širokopásmových prístupov – na 600 tisíc ku koncu roka 2015. Telekom má aj výborné predajné výsledky Magio internetu vďaka Chytrým balíkom i Magenta 1.

Oblasť mobilnej siete
K 31. decembru 2015 využívalo služby mobilnej siete Slovak Telekomu 2 235 tisíc zákazníkov. Medziročný čistý prírastok 15 tisíc zákazníkov svedčí o dobrej percepcii paušálov Happy. Vianočná kampaň priniesla silný prírastok zákazníkov a medziročne sa zvýšil počet zákazníkov paušálov o 22 tisíc. Podiel zákazníkov fakturovaných služieb ostáva na úrovni cca 65 percent.

Po niekoľkých rokoch dosiahol Slovak Telekom aj ďalší silný výsledok v oblasti hodnoty zákazníka – a medziročne sa podarilo zvýšiť ARPU (priemerný výnos na zákazníka) z 11,9 na 12,2 eura. Mierny nárast potvrdzuje vyššie predaje vyšších paušálov s mid-end a hi-end telefónmi v portfóliu.

Rok 2015 sa vyznačoval silnými investíciami do zákazníckej bázy. Orientácia na 4G sieť je badateľná vo viacerých smeroch. Rozširovanie pokrytia prinieslo ďalších 23% a k 31.12.2015 bola 4G sieť k dispozícii pre 75,2% populácie.

Slovak Telekom získal v roku 2015 dva certifikáty Best in Test od P3 Communications. V oboch testoch mobilných sietí získal celkovo najvyššie skóre a potvrdil pozíciu 4G lídra v pokrytí i kvalite siete.

Súčasne Telekom investuje aj do 4G telefónov a ich dotácií – od júla 2015 sú do akciovej ponuky zaraďované iba 4G smartfóny. Telekom odštartoval počas roka viaceré premiéry vlajkových lodí: Samsung GALAXY S6, S6 edge a S6 edge+, Sony Xperia Z5 a Z5 Compact, LG G4, Huawei P8 a Apple iPhone 6S a 6S Plus. Silné hardvérové dotácie sa podpísali aj pod vysoké predaje.

Štarty nových služieb a produktov
Rok 2015 bol bohatý na uvádzanie nových služieb i inovácií. Slovak Telekom postupne uviedol nasledujúce služby:
- Virtuálne číslo (umožní mať na SIM karte aj druhé telefónne číslo),
- SmartPOS (s viacerými zariadeniami pre menšie i väčšie firmy, ktoré majú povinnosť mať registračnú pokladnicu)
- Market Locator (ponúka firmám či živnostníkom vytvoriť cielenú kampaň na mobilných zákazníkov podľa miest ich pohybu či veku)
- Hlasová biometria (dokáže riešiť zákaznícke požiadavky na infolinke bez dodatočnej kontroly údajov)
- Rodinný asistent (inovácia zaručuje nepretržitý vzdialený dohľad, asistenčné služby a komunikačné zariadenia s vlastnou SIM kartou určené najmä pre starších či chronicky chorých ľudí)

Vývoj kľúčových finančných ukazovateľov

Oblasť pevnej siete
Vývoj kľúčových ukazovateľov

Oblasť mobilnej siete
Počet zákazníkov/ARPU

Poznámka: Údaj 2 235 tisíc zákazníkov zohľadňuje počet klientov, ktorí vykázali aktivitu v priebehu posledných 12 mesiacov. Celkový počet aktívnych zákazníkov, ktorí využili služby Telekomu za posledné tri mesiace, dosiahol 2 142 tisíc zákazníkov.