Narodení pre výhru - raperka Aless a Kyberšikanovanie.sk

Narodení pre výhru - Aless a Kyberšikanovanie.sk je súčasťou projektov eSlovensko o.z. (Zodpovedne.sk, Ovce.sk, RYTMUS Sidliskovysen.sk, Kybersikanovanie.sk, Nehejtuj.sk, NoProblemos.sk, MatFilipa.sk, Pomoc.sk, Stopline.sk, neZavislost.sk), ktorých cieľom je vzdelávanie, prevencia, ochrana detí a mládeže na Slovensku.

Projekt má neziskový charakter a všetky vystúpenia a aktivity sú bezplatné. eSlovensko od svojho vzniku v roku 2002 získalo viac ako 30 slovenských a medzinárodných ocenení, minulý rok zaznamenalo vyše 5 000 mediálnych výstupov a pre svoju publicitu využíva 17 multimediálnych kanálov.

Komu je projekt určený?
Občianske združenie eSlovensko predstavuje sériu interaktívnych prednášok s audiovizuálnymi a hudobnými prvkami na tému kyberšikanovanie. Projekt reaguje netradičnou a emotívnou formou na prieskum, podľa ktorého by až 90 percent učiteľov privítalo viac informácií o kyberšikanovaní. Šikanovanie sa radí medzi najzávažnejšie ohrozenia mládeže na Slovensku.

Cieľ projektu
2-mesačné hudobné turné v 10 slovenských mestách pre vyše 10 000 mladých ľudí vo vekovej skupine 12 - 19 rokov, 500 pedagogických pracovníkov a odborníkov eSlovensko a iných inštitúcií. 90-minútovú prednášku moderuje Miro Drobný, spoluautor projektu Kyberšikanovanie.sk a populárna slovenská raperka Aless. Obaja zažili šikanovanie na vlastnej koži z pozície agresora, svedka či obete.

Aless Capparelli, raperka z Bratislavy. Má slovensko-taliansky pôvod. Počas školských rokov bola sama obeťou šikany. Prvý album vydala v roku 2015. Na sociálnych sieťach sa teší záujmu desiatok tisíc fanúšikov, jej pieseň "Iné hodnoty" má na YouTube takmer 3 milióny vzhliadnutí.
"Hovoríš, že nemám na to, vyhrať sama túto hru, bejby, ale ja som narodená pre výhru, či už sama alebo spolu, spolu, s mojou crew"....úryvok zo skladby "Narodená pre výhru" od Aless by mohol byť veľavravný claim celého projektu, ktorý v nasledujúcich dňoch prinesie s Mirom Drobným medzi mladých ľudí, ich rodičov, učiteľov, odbornú obec, novinárov.

Kybersikanovanie.sk
Takmer v každej škole na Slovensku sa vyskytuje šikanovanie. Je zaujímavé, že všetky tieto nástrahy tu boli aj pred príchodom internetu. Nové technológie len priniesli predponu "kyber". Projekt Kybersikanovanie.sk prináša naše skúsenosti z deväťročnej práce s touto témou. Je výberom toho najlepšieho a overeného z projektov celého sveta.

Vieme, že šikanovanie tu bolo, aj bude. To ale neznamená, že budeme sedieť so založenými rukami. Zatváraním očí pred realitou, zatajovaním a bagatelizovaním, šikanovanie nepotlačíme, ale naopak, posilníme. Obete budú slabšie a bezbrannejšie a agresori silnejší a beztrestnejší. Zmeňme to a zatočme so šikanovaním spoločne.

eSlovensko o.z. je nezisková, mimovládna organizácia založená v roku 2002. Zaoberá sa najmä primárnou a sekundárnou prevenciou a neformálnym vzdelávaním na Slovensku. Inováciami a moderným jazykom pracuje s deťmi a mládežou, ponúka im vedomosti z oblastí, ktoré slovenské školstvo svojimi osnovami nepokrýva. Reaguje na aktuálne potreby spoločnosti a efektívne ich tlmočí mladej generácii. Internet a nové technológie sú hlavné témy projektov eSlovensko. Prostredníctvom ústredného portálu www.ZODPOVEDNE.sk učí používať internet zodpovedne a bezpečne. Od roku 2007 je eSlovensko o.z. súčasťou európskej siete Insafe a INHOPE a zabezpečuje aj bezplatnú linku Pomoc.sk na čísle 116 111.

Projekt je spolufinancovaný Európskou úniou v rámci programu Connecting Europe Facility. Partnermi projektu sú Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR a Linka detskej istoty. Za obsah projektu zodpovedá výlučne eSlovensko a tento obsah nemusí vyjadrovať názor našich partnerov a Európskeho spoločenstva.