V RTVS stopli na dnes plánovanú Večeru s Havranom

V RTVS stopli na dnes plánovanú Večeru s Havranom Reprofoto RTVS

Dnes večer (v utorok 29. mája) mala RTVS odvysielať diskusnú reláciu Večera s Havranom o situácii na Ministerstve obrany o v Ozbrojených silách SR o neobvyklých nákupoch na ministerstve.

 

Diskutovať mal prísť generálporučík Pavol Macko, analytik Juraj Krúpa a zástupca SNS alebo Ministerstva obrany.

Relácia na túto tému však dnes nebude. RTVS ju náhle zrušila.

Pozvaný hosť Juraj Krúpa z Slovak Security Policy Institute to považuje za cenzúru zo strany RTVS a zbabelosť vedenia Ministerstva obrany SR a SNS.

RTVS pozvala do diskusie Antona Hrnka zo SNS. Oodmietol prísť s tým, že „s duševne chorými ľuďmi nediskutuje,“ povedal pre Omédiách.com moderátor a tvorca relácie Michal Havran.

„Tu sa ukazuje neschopnosť a strach, ktorý na MO SR a aj v SNS z otvorenej diskusie k stavu armády a pripravovanej modernizácie panuje. Nielen to, že sa zbabelo vyhýbajú otvorenej diskusii na verejnosti, ešte sa pekne posnažili a nechali diskusiu zrušiť,“ napísal Krúpa na facebooku.

Kritizuje aj RTVS. „Je smutné, že v tejto „verejnoprávnej“ inštitúcii opäť začína prevládať normalizácia. Jeden krok vpred a aspoň tri späť. Tak to vyzerá, keď si jedna strana dosadí komplet vedenie aj s hovorcami. A k tomu povestnému vyvažovaniu diskusií. Posuňme sa v čase. To keby si pozvali Winstona Churcilla, tak ho asi potom budú musieť vyvážiť Hitlerom. Veď, obe strany musia dostať priestor. Týmto pozdravujem aj môjho kolegu z Univerzity, Vahrama (V. Chuguryan – šéf spravodajstva a publicistiky RTVS – pozn.red.)!“ napísal Krúpa, ktorý je kritikom súčasných pomerov na MO SR.

Michal Havran odmieta obvinenia z cenzúry. Tvrdí, že zrušiť pôvodne plánovanú debatu sa rozhodol on.  "Zrušili sme to, nedokázali sme to obsadiť. Mohli sme využiť aj inštitút voľného kresla, ale chcel som počuť ich odpovede na otázky, prečo tak masívne teraz vyzbrojujeme - nakupujú sa vo veľkom tranportéry, húfnice Zuzana, lietadlá F16,“ povedal pre Omédiách.com Havran. "To nie je cenzúra, nejde o to, aby tam sedel (Hrnko), ale aby som mal odpovede. Reláciu som presunul na čas, keď budeme mať plnú zostavu," dodal Havran.

Pýtali sme sa, či namiesto Hrnka pozvali aj niekoho iného za SNS či MO SR. "Z MO definitívne nie a po Hrnkovej hulvátskej odpovedi som nemal už chuť (zo SNS)," povedal Havran.

"Produkčná ma informovala, že oslovili aj ministerstvo obrany, ale tí odmietli prísť," povedal pre Omédiách.com Krúpa. "Ešte do včera som mal od tvorcov informáciu, že diskusia bude aj s prázdnym kreslom. Až dnes ráno mi volali, že relácia je zrušená. Nehovorili o alternatíve, že má byť inokedy," dodal.

Dnes večer RTVS odvysiela náhradnú reláciu Večera s Havranom o ochrane vody.