Štáb Perinbaby sa po 30 rokoch vrátil do Kežmarku

Štáb Perinbaby sa po 30 rokoch vrátil do Kežmarku Foto: Markíza

Cez víkend sa začalo natáčanie Perinbaby II. Režisér Juraj Jakubisko sa po tridsiatich rokoch vrátil natáčať do kraja, kde sa natáčal aj prvý diel.

 


V Kežmarku na nádvorí pred Bazilikou sv. Kríža je vybudovaný staroveký predvianočný trh. Je mrazivo, poletujú vločky snehu a pomedzi stánky sa pohybujú desiatky komparzistov aj členov štábu. Pernikárku, kováča, košikára či výrobcu kapcov hrajú skutoční remeselníci. Na mieste od rána dáva pokyny režisér Juraj Jakubisko a všetko sleduje a organizuje aj jeho manželka a producentka Deana Jakubisková z produkčnej spoločnosti J&J Jakubisko Film Europe Production.

 

Foto: Omédiách.com

Rozprávka sa začína na mieste, kde pôvodná Perinbaba skončila. Na mlyne. Hlavnou postavou je Lukáš syn Jakuba a Alžbetky, ktorý bude hľadať lásku a šťastie. Pri dobrodružstvách, ktoré prežíva, ho postretne množstvo zázrakov, bizarných postáv i zvierat. Pomáhať mu bude nesmrteľná Perinbaba. Vo filme sa opäť objaví aj Alžbetka (Petra Vančíková), ale už ako mama, ktorá vysiela svojho syna do sveta.

Lukáš stvárni mladý herec Lukáš Frlajs. Súčasťou deja bude opäť babka Perinbaba a Zbatá. Herečky Valériu Kaplánovú a Giuliettu Masinu sa vrátia na obrazovku pomocou trikovej digitálnej technológie.

Okrem profesionálnych hercov sa v rozprávke objavia desiatky komparzistov, ktorých nebol problém nájsť. Keďže v prostredí Kežmarku sa natáčal aj prvý diel, miestni si zachovali veľmi pozitívny vzťah k rozprávke a sami sa Jakubiskovi ponúkali na spoluprácu. „Ostáva to v srdciach miestnych ľudí. Včera prišla za mnou jedna pani a ukázala mi fotografie, ako jej babička aj mama hrala ešte v prvom diely," povedal Jakubisko pre Omédiách.com.

Foto: Omédiách.com

O pokračovaní Perinbaby sa hovorilo už v roku 2015, nakoniec sa natáčanie o rok odložilo, hlavne kvôli nepriaznivým podmienkam. Bolo málo snehu. V sobotu prvý deň natáčania v Kežmarku poletoval sneh. Tvorcovia však nenechávajú nič na náhodu a majú pre každý prípad nachystané aj snežné delo.