TA3 dostala sankciu za rozhovor s Milanom Žitným o duševnom stave Matoviča

TA3 dostala sankciu za rozhovor s Milanom Žitným o duševnom stave Matoviča Reprofoto TA3

Rada pre vysielanie a retransmisiu dala televízii TA3 sankciu - upozornenie na porušenie zákona - za porušenie ustanovenia zákona o objektívnosti a nestrannosti spravodajských a politicko-publicistických programov, oddeľovanie názorov a komentárov od informácií spravodajského charakteru.     

 

 

V relácii Téma dňa s názvom Derniéra Igora Matoviča moderátor Peter Bielik diskutoval najprv s Matovičom o jeho rozhodnutí nezúčastňovať sa zasadnutí parlamentu. Keď ten opustil štúdio, televízia odvysielala telefonický rozhovor s bývalým novinárom Milanom Žitným.
„V poslednej časti rozhovoru sa M. Žitný vyjadruje na adresu duševného zdravia I. Matoviča a preexponovane ho prirovnáva k osobám odkázaným na odbornú pomoc, pričom v dôsledku domnelých psychických problémov vylučuje možnosť zmysluplne s I. Matovičom konverzovať. Moderátor odznené skutočnosti nekonfrontuje a pýta sa na možnosť polície ochrániť jednotlivca," píše kancelária rady.

Milan Žitný, ktorého moderátor ohlásil ako bezpečenostného analytika, povedal na adresu Matoviča aj toto:

„No to už je ale nie vo vecnej rovine, ale v pocitovej. To znamená, že ja si dovolím to ešte preexponovať, ako človek, ktorý počuje hlasy. A to už patrí naozaj do kategórie, kde by si ho mali zobrať do práce odborníci z oblasti psychiatrie, pretože neísť s takýmito povedzme indíciami, že niečo sa voči mne chystá, neísť na políciu, odmietnuť ju programovo, tak to už naozaj, mal som možnosť vo svojej praxi od revolúcie sa stretnúť s mnohými prípadmi, ktoré vykazovali tieto znaky a s nikým sa nedalo komunikovať normálne, vecne, tak, aby tie dve strany používali ten istý jazyk a rozumeli si..., ...polícia je schopná ochrániť človeka pred hrozbou zvonku, ale málokedy sa dá ochrániť človeka pred ním samotným, pred deštrukciou, ktorá prebieha vnútri toho človeka. Tam už polícia je samozrejme bezradná."

"Sme toho názoru, že prehovor bezpečnostného analytika Milana Žitného, ktorým spochybňuje duševné zdravie Igora Matoviča, nie je možné brať ako relevantnú informáciu zo strany bezpečnostného analytika, nakoľko bezpečnostný analytik nie je spôsobilý a oprávnený z titulu svojej funkcie komentovať duševný stav iného človeka," píše Kancelária rady v analýze príspevku.

„Stanoviská a názory bezpečnostného analytika boli priamou a bezprostrednou reakciou na rozhovor s I. Matovičom. V rozhovore s bezpečnostným analytikom neboli prezentované žiadne skutočnosti, ku ktorým by sa I. Matovič už nebol predtým vyjadril," cituje rada zo stanoviska TA3.

Podľa rady relácia obsahovala vyjadrenie Milana Žitného, ktoré nebolo priamo ani sprostredkovane vyvážené reakciou dotknutej strany (Igora Matoviča), čím došlo k porušeniu povinnosti zabezpečiť objektívnosť a nestrannosť politicko-publicistického programu.